USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Естонія екстрадувала в США агента російської розвідки. Що відомо про ймовірного ФСБівця

Після обшуку на складі в Естонії, записаному на сина ймовірного агента, там виявили близько 170 кг набоїв різних калібрів
Конощенок
Джерело: відкриті джерела

Естонія екстрадувала в Сполучені Штати Америки громадянина Росії Вадима Конощенока, якого звинувачують у незаконній закупівлі електроніки для військово-промислового комплексу (ВПК) РФ. Про це повідомили в пресслужбі Офісу федерального прокурора зі східного округу Нью-Йорка.

Так, в США Конощенока вважають співробітником російської розвідки. 

Американська прокуратура наприкінці 2022 року повідомила про арешт у США Олексія Браймана та Вадима Єрмоленка й про затримання торік 6 грудня в Естонії Вадима Конощенока. Згідно з обвинувальним висновком, останній пов'язаний з ТОВ "Сернія Інжиніринг" та ТОВ "Сертал", які американський Мін'юст називає московськими компаніями, "пов'язаними із ФСБ". У ході перевірки американські слідчі отримали листування Конощенка, в яких він нібито прямо назвав себе полковником ФСБ. 

"Конощенок в електронному листуванні відкрито називав себе полковником ФСБ та прикладав свою фотографію у службовій формі", - йдеться в матеріалах справи.

За даними rbc.ru, Конощенока затримали в жовтні минулого року при спробі перетнути кордон Росії з Естонії з приблизно 35 різними типами напівпровідників та електронних компонентів, у тому числі кількома товарами американського походження. Конощенок використав естонську підставну компанію Stonebridge Resources і часто спілкувався з іншими підозрюваними, обговорюючи пошук, транспортування та оплату американських озброєнь, додали в Мін'юсті. Його гонорар за виконання замовлення нібито становив 10% суми.

Після обшуку на складі в Естонії, записаному на сина ймовірного агента, там виявили близько 170 кг набоїв різних калібрів. У США вважають, що Єрмоленко та Брайман допомагали переправляти для Конощенока різну електроніку та обладнання в Естонію.

Крім того, 30 березня у Росії силовики затримали громадянина США, журналіста газети The Wall Street Journal Евана Гершковича. ФСБ звинуватила його у "шпигунстві за підприємством російського ВПК".

У разі визнання вини йому загрожує до 30 років ув'язнення.

Що відомо про Конощенока?

Вадим Конощенок – громадянин Росії і ймовірний співробітник російської Федеральної служби безпеки.

Очікувалося, що 14 липня в другій половині дня постане перед федеральним суддею у Брукліні за звинуваченням у змові та іншими звинуваченнями, пов'язаними з глобальною мережею закупівель та відмиванням грошей від імені російського уряду.

Крім того, Конощенок – один із семи фігурантів розслідування Мін’юсту США, яких звинувачують у змові з метою незаконного отримання технологій і зброї для російської оборонної промисловості. Обвинувачені незаконно придбали та експортували електронні компоненти, деякі з яких можуть бути використані у розробці ядерної та гіперзвукової зброї, квантових обчислень та інших військових технологій.

Також Росія раніше обіцяла "відреагувати" на затримання Конощенока в Естонії.

Новини за темою: Сім’я агентів російської воєнної розвідки проведе 15 років за ґратами
Читайте також:
Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США
Імовірне знищення російського ракетного корабля Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро