USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Великій Британії хочуть оголосити ПВК "Вагнера" терористичною організацією через її роль у дестабілізації ситуації в Судані

Також вагнерівців звинувачують у скоєнні воєнних злочинів у багатьох країнах
ПВК Вагнера
Джерело: відкриті джерела

Група депутатів британського парламенту закликала оголосити ПВК "Вагнера" терористичною організацією через її роль у дестабілізації ситуації в Судані. Про це пише The Telegraph.

Міжпартійна парламентська група (APPG) щодо Судану звинуватила російську компанію в навчанні військ у Судані, постачанні зброї сторонам конфлікту та поширенні дезінформації під час нещодавніх продемократичних протестів.

"Сполучене Королівство має розслідувати вплив групи "Вагнера" й російського впливу в Дарфурі, Судані та Сахелі. Британія має заборонити групу "Вагнера" як терористичну організацію і накласти цілеспрямовані санкції", – говориться у звіті APPG.

Зазначено, що "Вагнер" був активним в просуванні дезінформації в Судані ще до перевороту 2021 року. Крім того, суданські генерали-конкуренти Абдель Фаттах аль-Бурхан і Мохамед Хамдан Дагало, які зараз змагаються за владу, є одними з бенефіціарів підтримки "Вагнера". Зокрема в розслідуванні на сайті Unheard вказано, що "Вагнер" постачав Силам швидкої підтримки (RSF) Судану ракети "земля-повітря" в боротьбі за контроль над державою проти Абделя Фаттаха аль-Бурхана.

США визнали ПВК "Вагнера" транснаціональною злочинною організацією

У санкційний список потрапили особи, пов'язані з оборонно-промисловим комплексом Москви, а також особи, що причетні до спроб Росії анексувати частини України. Про це повідомляється на сайті Мінфіну США.

"Група Вагнера" перейменована відповідно до Виконавчого указу (EO) 13581 з поправками, внесеними EO 13863 як іноземна особа, яка є великою транснаціональною злочинною організацією. Співробітники "Вагнера" постійно займаються серйозною злочинною діяльністю, включаючи масові страти, зґвалтування, викрадення дітей і фізичне насильство в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Малі", повідомили в міністерстві.

Установа запровадила санкції проти ПВК, пов’язаної з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним.

При цьому Сполучені Штати наголошують, що ПВК "Вагнера" присутня на багатьох континентах та співпрацює із компаніями, які підтримують військову діяльність найманців. Серед них:

  • російська технологічна компанія "Терра Тех", що постачає космічні знімки, отримані з комерційних супутників, а також аерофотознімки, отримані за допомогою безпілотних систем;
  • китайська Changsha Tianyi Space Technology Research Institute Co Ltd (Spacety China), яка надала "Терра Тех" супутникові знімки території Україні;
  • дочірня компанія Spacety China у Люксембурзі Spacety Luxembourg SA;
  • акціонерне товариство "Науково-виробничий концерн БАРЛ" (АТ "БАРЛ") російська космічна компанія, що забезпечує військову діяльність Росії в Україні.

Окрім того, обмеження запроваджуються проти організацій "Союз офіцерів міжнародної безпеки" та Sewa Security Services, які пов’язують із роботою вагнерівців у Центральноафриканській республіці.

"Оскільки санкції та експортний контроль щодо Росії з боку нашої міжнародної коаліції продовжують діяти, Кремль відчайдушно шукає зброю та підтримку у тому числі через жорстоку "Групу Вагнера" для продовження своєї несправедливої війни проти України. Розширені санкції щодо "Вагнера", а також нові санкції щодо їхніх партнерів та інших компаній, які підтримують російський військовий комплекс, ще більше перешкоджатимуть здатності Путіна озброювати і оснащувати свою військову машину", заявила міністерка фінансів США Джанет Л. Єллен.

Водночас Мінфін США запровадив обмеження проти низки російських посадовців, російських та іноземних підприємств, організацій та інших юридичних осіб, пов’язаних із російським військово-промисловим комплексом та пропагандою та ПВК "Вагнера".

Зокрема, санкції ввели проти президента Татарстану Рустама Мінніханова, його дружини Гульсіни Мінніханової, віцепрем’єра Дениса Мантурова, а також заступника керівника департаменту адміністрації президента по забезпеченню справ Держради Бориса Рапопорта.

Новини за темою: Окупанти стратили майже 80 цивільних заручників

Що було раніше

В грудні американські сенатори представили двопартійний законопроєкт, який вимагає від державного секретаря США визнати приватну військову компанію "Вагнера" іноземною терористичною організацією. Також передбачалося, що будь-які афілійовані з ПВК "Вагнера" групи або її "наступники" також будуть оголошені терористичними організаціями.

Визнання ПВК "Вагнера" іноземною терористичною організацією дозволяє США розпочати кримінальне переслідування проти групи та її членів, а також накласти арешт на її активи по всьому світу.

Раніше була інформація, що ПВК "Вагнер" почала вербувати увʼязнених на окупованих територіях та агітує їх воювати проти України.

"Група Вагнера" – це російське недержавне збройне формування, яким керує соратник президента РФ Володимира Путіна Євген Пригожин. Діє на території України починаючи з 2014 року, коли розпочалася війна на Донбасі. Бере участь у повномасштабній війні Росії проти України.

Читайте також:
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість
Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги