USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Харкові шахрай за гроші обіцяв дружині загиблого воїна "повернути його з полону"

Зловмиснику загрожує до восьми років тюрми
Шахрай видавав себе за співробітника СБУ
Шахрай видавав себе за співробітника СБУ
Джерело: СБУ

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з Національною поліцією ліквідували ще одну шахрайську схему виманювання грошей у сімей українських захисників. Про це інформує пресцентр відомства.

"У ході проведення комплексних заходів у Харкові викрито місцевого жителя, який видурював 10 тисяч американських доларів з дружини загиблого воїна ЗСУ", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зловмисник "зіграв" на тому, що військовослужбовець загинув у так званій сірій зоні, тому його тіло ще не передали близьким. Дізнавшись про це, шахрай почав видавати себе за співробітника СБУ та переконувати жінку в тому, що її чоловік начебто перебуває в полоні у російських окупантів.

За грошову "винагороду" фігурант обіцяв їй своє сприяння у "поверненні" військового додому.

"Для вирішення цього питання зловмисник "гарантував" своїй жертві, що внесе прізвище нібито полоненого воїна до списку на "першочерговий" обмін. Співробітники СБУ задокументували злочинні дії фігуранта і затримали його під час отримання грошей від потерпілої", – пише Служба безпеки України.

При обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон із доказами незаконної діяльності.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Планується обрання йому запобіжного заходу – тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до восьми років тюрми.

Раніше

Правоохоронці затримали 35-річного киянина, який разом зі спільниками з кількох областей України ошукав матір загиблого воїна майже на 7 мільйонів гривень. Зловмисники телефонували потерпілій з пропозиціями вкласти грошові кошти нібито в іноземну інвестиційну компанію. Жінці обіцяли, що з часом вона отримає відсоток від вкладу, що є вигіднішим, аніж пропозиції в банках України.

Опендатабот повідомляв, що в Україні від початку повномасштабного вторгнення зросла активність кібершахраїв. Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукують людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від імені держави, міжнародних та благодійних організацій. 

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає