USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У 2023 році українці купили понад 231 тисячу земельних ділянок

Ринок нерухомості відновлюється після початку великої війни
Будинок, таунхус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У 1,7 раза більше нерухомості придбали українці у 2023 році у порівнянні з попереднім роком – зокрема, 231 тис. земельних ділянок. Проте це все ще в 1,6 раза менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення, кажуть аналітики Опендатабот.

За даними Міністерства юстиції, приріст однаковий як для житла, так і земельних ділянок.

"404 тисячі об’єктів нерухомості українці купили минулоріч. Це все ще значно менше, ніж у 2021 році – 631 тисяча. Від 2015 року до початку великої війни ринок нерухомості України постійно зростав. Зокрема, до 2021 року, коли влада відкрила ринок землі, угод щодо купівлі житла було значно більше, ніж землі, але саме у цей рік цифри майже зрівнялися. Від початку великої війни люди почали більше вкладати грошей у землю", – додають фахівці.

Водночас пояснюють, що наразі українці частіше купують землю, аніж житло. Торік земельних ділянок придбали в 1,3 раза більше, аніж квартир та будинків.

Кількість новопридбаних помешкань перевищила 172 тисячі. Але це все ще удвічі менше, ніж у довоєнному році – 325 тисяч.

"Проте у порівнянні до першого року повномасштабної війни ринок нерухомості оживає: тоді українці купили 100 тисяч будинків та квартир. В іпотеку торік українці придбали 10 тис. 775 квартир та будинків. А на придбання землі уклали 1 тис. 127 іпотек. Тобто на дев'ять угод по житлу припадає лише одну на земельну ділянку", – зазначили експерти.

До речі, понад половину іпотек на житло у 2023 році оформили через "єОселю" – 5 тис. 855.

Новини за темою: Податок на нерухомість: Скільки українці заплатять за "лишні" квадратні метри у 2024 році

Уряд змінив умови програми пільгової іпотеки "єОселя"

Наприкінці минулого року Кабмін вніс зміни до програми надання пільгових іпотечних кредитів "єОселя". Відтепер можна купувати не тільки квартири, а й житлові будинки (таунхауси). 

Зазначається, що винятком будуть дачні та садові будинки або будинки, збудовані на ділянках, відмінних від земель житлової та громадської забудови. Також збільшили граничну норму надання кредиту за програмою"єОселя" при купівлі будинків.

Нормативна площа житлового будинку, що надається для сім’ї з однієї особи, становитиме не більш як 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї. Тобто родина із трьох людей зможе отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 кв. м.

Крім того, привели до реалій ринку граничну вартість квадратного метра у тому чи іншому населеному пункті. Так, зменшено граничну вартість житла для міст Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків. Коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості будівництва одного квадратного метра змінили з 2,5 до 2.

Водночас збільшили з 1 до 1,7 коефіцієнта для населених пунктів, що мають населення менше ніж 100 тисяч.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, – розслідування Чиновники з Кабміну, оборонпрому і мерії Києва мають елітне майно в Дубаї, – розслідування
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів