USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Податок на нерухомість: Скільки українці заплатять за "лишні" квадратні метри у 2024 році

Розмір податку обчислюють від відсотка мінімальної зарплати у звітному році
Податки гроші кошти гривні_1
Джерело: відкриті джерела

Цьогоріч в Україні зросте податок на "зайві" квадратні метри нерухомості. Причина в тому, що розмір цього податку залежить від мінімальної заробітної плати.

Податок на "зайву" площу сплачують особи, які мають квартиру понад 60 кв. м або будинок понад 120 кв. м. Ставку цього податку розраховує місцева влада, яка враховує тип приміщення та його розташування.

Розмір податку обчислюють від відсотка мінімальної зарплати у звітному році, який не може перевищувати 1,5% за квадратний метр. Сплатити потрібно до 1 липня наступного року.

Податок нараховується лише на надмірні квадратні метри. Наприклад, якщо людина володіє будинком на 125 кв. м, то платитиме вона всього за п'ять.

Точну суму податку на конкретне житло можна дізнатися в особистому кабінеті на сайті податкової. Для цього необхідно користуватися наявним там спеціальним калькулятором.

У 2024 році податок за минулий рік становитиме 1,5% від мінімальної зарплати – 6700 гривень. Тобто за кожен додатковий квадратний метр доведеться сплачувати 100,5 грн.

Водночас від податку звільняються фізичні особи, які мають нерухомість:

  • розташовану на території, де ведуться чи велися активні бойові дії;
  • розташовану на території, яка перебуває в окупації або тимчасово окупована Росією;
  • непридатний для проживання у зв'язку із війною.

Важливо пам'ятати, що запізнення з оплатою на 30 днів автоматично збільшить податок на 10%, а більш ніж на місяць – на 20%.

Інші зміни з 1 січня

Нагадаємо, початок 2024 року буде багатим на зміни. Відтак нововведення чекатимуть пенсіонерів, внутрішньо переміщених осіб та нотаріусів. Крім того, зарплати українців та виплати в Центрах зайнятості стануть більшими. А ще – в Україні починають діяти новий етап земельної реформи та новий адміністративно-територіальний устрій. Детальніше читайте в матеріалі UWN.

Також збільшується граничний обсяг доходу для платників єдиного податку I–III груп.

Читайте також:
Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні