USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Цьогоріч українське кіно принесло державі рекордні 31,4 мільйона гривень прибутку

Надалі таких прибутків поки не очікують
Кіно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році українські фільми принесли державі рекордну суму коштів, а саме – 31,4 мільйона гривень. Це у 4,5 раза більше, ніж минулого року. Про це передає Forbes.

"Якщо Держкіно фінансово підтримує виробництво фільму, отримує відсоток прибутку від його комерційного використання. Розмір відсотку завжди різний, його фіксують у договорі між продюсерами та Держкіно. Гроші надходять до спецфонду держоргану", – зазначили у виданні.

Як пояснила продюсерка та співзасновниця Української кіноакадемії Юлія Сінькевич, причина такого зростання – вихід у прокат фільмів, на які були великі сподівання.

"Вона згадує мультфільм "Мавка. Лісова пісня" та історичний екшн "Довбуш" Олеся Саніна. Перший – виробництва Film.ua Group, другий – Pronto Film. Обидва, зі слів продюсерки, "отримали солідне фінансування", – йдеться у матеріалі.

На виробництво "Мавки" агентство виділило 49,5 млн грн, на "Довбуша" – 65 млн грн. Мультфільм "повернув" державі 12,4 млн грн, історичний екшн – 1,9 млн грн, свідчать дані звіту Держкіно за 2023 рік, додають у виданні.

Які фільми стали найприбутковішими для України?

"Мавка. Лісова пісня" у 2023 році повернула найбільше коштів – а саме 12,4 млн грн, що складає 40% від усіх виплат, які отримало Держкіно протягом року за реалізацію прав на фільми.

Держкіно виділило на виробництво 49,5 млн. Впродовж восьми місяців в українському та світовому прокаті мультфільм зібрав 155,7 млн гривень.

"Мавку" продали на понад 20 територій, а 1 грудня вона вийде на Netflix.

Фільм "Люксембург, Люксембург" повернув державі 6,3 млн грн. Держкіно вклало у нього 20 млн грн. Фільм потрапив у топ-10 найкасовіших українських стрічок та зібрав у прокаті 34,3 млн гривень.

Стрічка "Снайпер. Білий ворон" (2022) цьогоріч принесла Держкіно 2,2 млн грн, а торік – понад 940 тисяч гривень.

"Держава інвестувала у фільм майже 24 млн грн – це 80% загальної вартості виробництва фільму. Загальні збори склали 5 246 205 грн, свідчать дані Держкіно. Фільм виходив у прокат в країнах Балтії, а діджитал-права на показ фільму придбали провідні світові та українські сервіси – Amazon Prime Video, Apple TV+, Netflix, Megogo та Sweet.tv", – кажуть у виданні.

Зазначається, що за останні п'ять років найбільшу суму Держкіно приніс фільм "Студії Квартал 95" – "Я, ти, він, вона".

Впродовж тривалого часу він був найбільш касовим українським фільмом в Україні, бо зібрав 71 млн грн за весь час прокату. У березні 2023-го титул відійшов "Мавці". 

Чи варто чекати таких прибутків у майбутньому?

За словами Юлії Сінькевич, найближчим часом подібних великих прем'єр не буде. До того ж, щоб вони з'явилися, потрібна знімальна команда та значне фінансування, якого наразі бракує.

Раніше ми повідомляли, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла 16 піратських кіносайтів до списку сервісів держави-агресора. Там ухвалили рішення, що вони не можуть транслюватися в Україні.

Читайте також:
Netflix думає розширити фільм Netflix думає розширити фільм "Довбуш" і створити чотири серії, – режисер стрічки
"Еквівалент чаші з блювотинням": Посол України в Австралії відреагував на програму про російських солдатів на війні проти України, яку показав місцевий канал
У Disney пояснили, чому не включили У Disney пояснили, чому не включили "20 днів у Маріуполі" у скорочену міжнародну телеверсію "Оскара"
Український фільм Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар-2024"