USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15
Втрати орків: 4 8 4 0 3 0 (+1740)
USD
НБУ
39.72
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.81
Готівка
43.15

"Еквівалент чаші з блювотинням": Посол України в Австралії відреагував на програму про російських солдатів на війні проти України, яку показав місцевий канал

Посол Мірошниченко проситиме про зустріч із керівництвом національного мовника Австралії
скрін програми
Назва фільму
Джерело: скріншот

Напередодні, 18 березня, в Австралії в ефірі національного мовника ABC в програмі Four Corners показали документальний фільм "Українська війна: Інша сторона" (Ukraineʼs War: The Other Side) британського режисера Шона Ланґана про солдатів Російської Федерації на війні проти України. Посол України в Австралії Василь Мірошниченко відреагував на відео та проситиме про зустріч із керівництвом каналу австралійської мовної корпорації.  

"Програма, що вийшла вчора ввечері на Four Corners, була журналістським еквівалентом чаші з блювотинням. Вона, поза сумнівом, повторювала і транслювала незліченну відверту брехню, викривлення історії, расистські твердження та пропагандистські наративи родом з Кремля. Враховуючи те, що це цілком відповідало інтересам російського диктатора Путіна", – заявив посол.

Мірошниченко додав, що, крім всього, програма мінімізувала і принижувала загибель тисяч невинних українських чоловіків, жінок і дітей, вбитих російськими солдатами під час незаконного та жорстокого вторгнення, рішуче засудженого Австралією та більшістю країн через резолюцію ГА ООН у березні 2022 року.

"ABC має бути соромно, що випустили в ефір це цілковите сміття. Через міністра зв’язку Австралії проситиму про зустріч з керівним директором ABC і виконавчим продюсером Four Corners, щоб зрозуміти, що призвело до виходу в ефір матеріалу про Володимира Путіна та звірства. Я поділюся з ними тими фактами, які програма абсолютно не врахувала", – акцентував дипломат.

Разом з тим Федерація українських організацій Австралії заявила, що приєднується до протесту українського посольства. На думку Федерації, фільм дав російським солдатам майданчик для виправдання жорстокого вторгнення, а глядачі у стрічці бачать "грубу брехню, ненависть і заклики до геноциду".

Реакція Австралії

Натомість міністерка комунікацій Австралії Мішель Роуленд, за інформацією The Guardian, відповіла послу, що ABC має оперативну та редакційну незалежність, і будь-які занепокоєння щодо редакційного вмісту слід скеровувати саме редакції. І додала, що "поінформувала українського посла про процес подання скарг на ABC і надала відповідні контактні дані".

Водночас телеканал ABC вирішив захищати свою позицію і пояснив, що цей "складний, але легітимний" фільм пропонує аудиторії "рідкісний погляд на життя російських солдатів".

"Це доповнює наше розуміння цього трагічного конфлікту та показує повний, жахливий вплив війни. Репортер опонує російським солдатам і мирним жителям, які фігурують у фільмі, щодо їхніх переконань і поглядів. Ми вважаємо, що австралійська аудиторія також має право переглянути це та сформувати власну думку", – сказав речник компанії.

Про фільм

Документальний фільм журналіста Шона Ланґана Ukraineʼs War: The Other Side вперше показали на британському телеканалі ITV1 19 лютого.

Автор стрічки тричі відвідав окопи російських військових, які воюють проти України, і навіть провів з ними деякий час під Авдіївкою. І в фільмі Ланґан надає слово загарбникам.

Вихід цього фільму в ефір, як і рецензії на нього у поважних британських медіа викликали емоційну реакцію українців у соцмережах. 

Раніше

Нагадаємо, в червні 2023 року на основі доказової бази, яку зібрала Служба безпеки України, вдалося засудити прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра. 

"Зловмисник вихваляв агресивну політику військово-політичного керівництва Росії та виправдовував тимчасову окупацію нашої держави. Також агітував до фізичної розправи над українськими військовими і дискредитував одну із релігійних конфесій в нашій державі", – розповіли в СБУ.

До початку повномасштабного вторгнення чоловік регулярно виступав в ефірах "медіахолдингу Медведчука" та позиціював себе як "експерт".

Читайте також:
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
"Фортифікації побудували, але не так щільно": Влада про ситуацію в прикордонні Харківщини
У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами