USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Овочі та фрукти дешевшатимуть протягом осені: Прогноз експерта

Надходження на ринок цьогорічного врожаю сприятиме зниженню споживчих цін у вересні, а можливо, і в жовтні – листопаді
овочі
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У серпні цього року фахівці Держстату зафіксували зниження цін на овочі, фрукти, олію сири та яйця. А от вартість цукру, сала, м’яса, хліба та кисломолочних продуктів дещо збільшилася. Здешевшання овочів та фруктів збережеться і у вересні, водночас продукти перероблення продовжать зростати у ціні. Про це повідомляє "Суспільне" із посиланням на директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрія Лупенка.

"У серпні 2023 року зменшення споживчих цін на овочі прискорилось до -37,6%, тоді як у липні воно складало -18,2%. Загалом ціни на овочі зменшились на 22,3% проти грудня та на 25,7% – проти серпня 2022 року", – зазначив Лупенко.

За словами експерта, це значною мірою сприяло зменшенню споживчих цін на товари й послуги, яке триває вже два місяці поспіль.

Серед харчів у серпні здешевшали фрукти (-4,2%), масло (-0,9%), олія соняшникова (-0,5%), сир і м’який сир (-0,3%), хліб і хлібопродукти (-0,2%) та яйця (-0,1%). Ціни на рибу та продукти з риби, які у липні зросли проти червня на 0,7%, залишились на тому ж рівні.

При цьому у серпні зросли ціни на цукор, м’ясо і м’ясопродукти, хліб, молоко і макаронні вироби, наголосив Лупенко.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, подальше надходження на ринок продукції урожаю поточного року, в першу чергу овочів та фруктів, сприятиме зниженню споживчих цін у вересні, а можливо, і в жовтні – листопаді. Водночас, на думку фахівця, ціни на продукти перероблення, які більшою мірою залежні від вартості енергоресурсів та мають тривалі терміни зберігання, продовжать своє зростання в перші місяці осені.

Новини за темою: В Україні знову зростуть ціни на алкогольні напої. Що цього разу

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що ціни у найближчі місяці зростатимуть повільніше.

У червні 2023 року підвищення тарифів на електроенергію для населення стало домінуючим чинником зростання споживчих цін на 0,8% за місяць. Водночас ключовою противагою зростання стала сезонність.

Зазначалося, що в умовах збереження під час війни стриманого попиту, достатнього забезпечення пропозиції за більшістю основних продуктів харчування та відносно стабільного рівня обмінного курсу гривні, динаміка цін за переважною кількістю позицій у структурі споживання зберігала тренд на уповільнення зростання, що й підтвердилося уповільненням річних показників – 12,8% у червні (15,3% місяцем раніше).

Читайте також:
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg