USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Це намагання вкрасти великі кошти за короткий проміжок часу, – Разумков прокоментував ідею щодо побудови двох атомних блоків на Хмельницькій АЕС

Сьогодні побудувати атомні блоки в короткий проміжок часу неможливо, переконаний нардеп
Хмельницька АЕС

Хмельницька АЕС, фото ілюстративне

Джерело: wikipedia

Плани чиновників щодо побудови двох атомних блоків на Хмельницькій АЕС малореалістичні. Адже в нинішніх умовах побудувати атомні блоки в короткий проміжок часу неможливо. Тож нині це виглядає просто як намагання вкрасти великі кошти в короткий проміжок часу. Про це в інтерв'ю ТАК TV розповів народний депутат Дмитро Разумков.

"Щодо добудови двох атомних блоків. Це намагання вкрасти великі кошти в короткий проміжок часу і не понести за це ніколи відповідальності. Тому що відповідальність буде наступати через сім, через десять років, коли їх вже не буде в цій державі. А так як вони працюють, то іноді враження, що вони хочуть, щоб і цієї держави не було. Просто знищити її, щоб потім ніхто не прийшов і їх не запитав, де гроші?" – говорить Разумков.

Нардеп переконаний, що сьогодні побудувати атомні блоки в короткий проміжок часу неможливо. До того ж вважає, що загалом побудова такого об'єкту займе десь сім-десять років. 

"Я це питання (побудову нових атомних блоків, – ред.) порушував ще у 2020 році – я був ще тоді головою Верховної Ради. Ми були там на Хмельницькій АЕС і спілкувалися з цього приводу. Але тоді були інші умови і інша ситуація в державі", – додає він.

Нині ж замість побудови нових атомних блоків народний обранець хотів би почути від чиновників відповіді на низку запитань. Наприклад, "спочатку вони мали б відповісти за ті мільярди гривень, які вони витратили на нібито укриття".

"Що відбулось з ТЕЦ? Як вони провели розгалудженість системи? Як вони захистили (а, до речі, це можна було захистити) підстанції? Як вони взагалі підготувались? Чому вони були впевнені, що не буде більше обстрілів рашистів по об'єктах критичної інфраструктури?" – насамкінець наголосив він.

Зауважимо, що до цього експерт з ядерної енергетики, очільник Державної інспекції ядерного регулювання (2017–2021 рр.) Григорій Плачков заявляв, що такі плани міністра малореалістичні й викликають багато питань як до самих термінів введення блоку в експлуатацію, так і до доцільності використання коштів на такий вагомий інфраструктурний об'єкт в період війни. 

Зокрема, каже експерт, в країні, де зруйновано 80% теплової енергетики, готувати ще один атомний енергоблок на території Хмельницької атомної електростанції виглядає достатньо дивно.

Так само не поділяє думку чиновників і ексміністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. Він вважає, що очікування уряду і Міністерства енергетики щодо "швидко побудувати додаткові атомні блоки на Хмельницькій АЕС" є дещо завищеними і не співпадають з нинішніми реаліями – економікою країни та воєнним станом. 

Що кажуть в уряді і міністерстві?

Насамперед додамо, що Хмельницька АЕС розташована на заході України, на кордоні трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Тернопільської. Її почали будувати у 1981 році, зараз вона має два реактори. Перший запустили у 1987 році, другий – у 2004-му.

Обидва енергоблоки мають реактори типу ВВЕР-1000, сумарна потужність – 2000 МВт.

Тепер же Кабінет міністрів схвалив проєкт закону "Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електричної станції".

Як уточнило на своїй Фейсбук-сторінці Міністерство енергетики, два атомні енергоблоки збільшать річне виробництво е/е на 16 226 млн кВт-год, а її відпуск – на 15 415 млн кВт-год. Реалізація проєкту здійснюватиметься виключно за рахунок коштів НАЕК "Енергоатом" із залученням кредитних можливостей.

За словами міністра енергетики Галущенка, один із блоків майже готовий.

"Якщо у нас буде корпус блоку, нам знадобиться два з половиною роки, щоб запустити блок, який може додати один гігават до обсягів енергопостачання", – сказав міністр.

Читайте також:
Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою
Росіяни атакували українську енергетику у семи областях Росіяни атакували українську енергетику у семи областях
Уряд України розраховує на допомогу Азербайджану у відновленні енергетичної інфраструктури Уряд України розраховує на допомогу Азербайджану у відновленні енергетичної інфраструктури
В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль