USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Неможливо побудувати навіть за 5 років: Ексміністр енергетики про обіцяне швидке будівництво енергоблоків на Хмельницькій АЕС

Експерт наголошує, що є велика кількість ризиків, які не прораховані, тому приймати рішення про це вкрай безвідповідально
Хмельницька АЕС

Хмельницька АЕС, фото ілюстративне

Джерело: wikipedia

Очікування уряду і Міністерства енергетики щодо "швидко побудувати додаткові атомні блоки на Хмельницькій АЕС" є дещо завищеними і не співпадають з нинішніми реаліями - економікою країни та воєнним станом. Таку думку в ефірі ТАК TV висловив голова київського офісу секретаріату енергетичного співтовариства, міністр енергетики та захисту довкілля України 2019-2020 років Олексій Оржель.

"Якнайшвидше побудувати атомний блок неможливо, бо це три роки за проєктними показниками. Насправді, в стабільних економіках блоки будуються 7-10 років. Це дуже довго. Неможливо побудувати навіть за 5 років в умовах повномасштабної агресії рашистів, це перший пункт", - говорить ексміністр.

Наступне на чому наголошує Оржель, - у нас некомплектний елемент по обладнанню. Тож насамперед необхідно подивитися і проаналізувати, якого обладнання не вистачає. 

"Ну і третє, що таке атомна генерація? Атомна генерація - це блоки, які працюють в базовому режимі, тобто базисне навантаження - це коли вони працюють прямим графіком. Вони не можуть включатися, виключатися. У нас на сьогодні підконтрольно 9 ГВт, точніше - 7,8 ГВт потужностей генерації атомних блоків. Нам його на сьогодні, в поточних умовах, достатньо. Але в нас є знов таки обов'язок деокупувати Запорізьку атомну станцію. Там 6 ГВт такої самої базисної генерації. Ми на сьогодні добудовуємо ще два блоки більше ніж на один гігават. Це означає, що у нас повернеться Запорізька атомна станція і плюс ще два. Тобто в нас ще плюс 8 ГВт до 9 ГВт. І куди нам графік і поточні економічні умови закладати 17? Або треба, щоб ті люди, які приймають на сьогодні рішення про добудову Хмельницької атомної станції через 5-7-8 років (і це за найкращих умовах), сказали, що ми більше не розглядаємо перспективу деокупації Запорізької атомної станції", - говорить він.

Більше того, додає експерт, у нас дуже серйозно пошкоджена маневрова генерація.

"І тепер у мене питання: а оці два блоки через 5 років, на які треба витрачати гроші тут і зараз, вони нам на сьогодні реально потрібні? Чи може нам треба будувати дуже швидко розподілену малопотужну, яку неможливо дістати ракетами, і маневрову генерацію. Рашисти можуть намагатися знищити ці об'єкти (атомні блоки) ще до того, як вони будуть добудовані. Є настільки велика кількість ризиків, які не прораховані, тому приймати рішення про це вкрай безвідповідально", - зауважує він.

Зауважимо, що до цього експерт з ядерної енергетики, очільник Державної інспекції ядерного регулювання (2017–2021 рр.) Григорій Плачков заявляв, що такі плани міністра малореалістичні й викликають багато питань як до самих термінів введення блоку в експлуатацію, так і до доцільності використання коштів на такий вагомий інфраструктурний об'єкт в період війни. 

Зокрема, каже експерт, в країні, де зруйновано 80% теплової енергетики, готувати ще один атомний енергоблок на території Хмельницької атомної електростанції виглядає достатньо дивно.

"Дуже великий ризик і це достатньо великий об’єм коштів, який ляже на платників за електроенергію. Необхідні нові потужності, необхідно готувати нові атомні енергоблоки, але не в тій ситуації, в якій знаходиться наша держава. Під час війни витрачати кошти на такі достатньо потужні інфраструктурні об’єкти, на мій погляд, дуже дивно", – зазначає Плачков.

Що кажуть в уряді і міністерстві?

Насамперед додамо, що Хмельницька АЕС розташована на заході України, на кордоні трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Тернопільської. Її почали будувати у 1981 році, зараз вона має два реактори. Перший запустили у 1987 році, другий – у 2004-му.

Обидва енергоблоки мають реактори типу ВВЕР-1000, сумарна потужність – 2000 МВт.

Тепер же Кабінет міністрів схвалив проєкт закону "Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електричної станції".

Як уточнило на своїй Фейсбук-сторінці Міністерство енергетики, два атомні енергоблоки збільшать річне виробництво е/е на 16 226 млн кВт-год, а її відпуск – на 15 415 млн кВт-год. Реалізація проєкту здійснюватиметься виключно за рахунок коштів НАЕК "Енергоатом" із залученням кредитних можливостей.

За словами міністра енергетики Галущенка, один із блоків майже готовий.

"Якщо у нас буде корпус блоку, нам знадобиться два з половиною роки, щоб запустити блок, який може додати один гігават до обсягів енергопостачання", – сказав міністр.

Читайте також:
Уряд України розраховує на допомогу Азербайджану у відновленні енергетичної інфраструктури Уряд України розраховує на допомогу Азербайджану у відновленні енергетичної інфраструктури
В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль
На підтримку опалення й енергетики України Швеція надає понад 43 млн євро На підтримку опалення й енергетики України Швеція надає понад 43 млн євро
Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66% Потужність одного з блоків Південноукраїнської АЕС нині знижено до 66%