USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором

З українських портів вийшло понад 2500 суден
зерно зернова угода
Українське зерно в портах
Джерело: Володимир Зеленський

За рік роботи морського коридору з українських портів вийшли понад 2500 суден, які вивезли 70 млн тонн вантажів. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що, попри війну і російський терор, Україна продовжує бути донором глобальної продовольчої безпеки для десятків країн світу.

"Нарощуємо наші спроможності. За понад рік роботи нашого експортного морського коридору було транспортовано вже 70 млн тонн вантажів. Порти Азії, Африки, Європи та Америки приймають українські вантажі. Країни від Єгипту до Індонезії, від Тунісу і Лівії до Індії, від Алжиру до Китаю отримали наше зерно", – зауважив Зеленський.

Водночас він додав, що також завдяки гуманітарній ініціативі "Зерно з України" в Ефіопії, Сомалі, Ємені та Судані щонайменше сотні тисяч сімей та мільйони людей отримали необхідне продовольство.

Новини за темою: РФ вдарила ракетою по цивільному судну із зерном у Чорному морі, яке прямувало до Єгипту

"Зернова угода"

Варто нагадати, що з моменту виходу Росії із "зернової угоди" (17 липня 2023 року, – ред.) українська портова інфраструктура зазнала численних масованих атак окупантів, які в результаті знищили понад 300 тисяч тонн зерна.

Колишній віцепрем'єр Олександр Кубракова пояснював, що Росія намагається так поглибити продовольчу кризу в тих країнах, які залежать від українських продуктів. Разом з тим стверджував, що українці змогли створити можливість для роботи тимчасового коридору для цивільних суден. У світі він вже отримав назву "український коридор".

А в липні цього року президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з генсеком блоку Єнсом Столтенбергом просив невідкладно скликати раду Україна – НАТО через агресивні кроки РФ в Чорному морі.

Читайте також:
Цифровізація послуг: Україна отримає від Швейцарії майже 70 млн доларів Цифровізація послуг: Україна отримає від Швейцарії майже 70 млн доларів
Києво-Печерська лавра: Від окупації до відродження. Інтерв'ю з директором заповідника Максимом Остапенком Києво-Печерська лавра: Від окупації до відродження. Інтерв'ю з директором заповідника Максимом Остапенком
Німеччина виділить Україні 100 млн євро допомоги напередодні зими Німеччина виділить Україні 100 млн євро допомоги напередодні зими
Загальні втрати України та РФ у війні сягнули мільйона осіб, – WSJ Загальні втрати України та РФ у війні сягнули мільйона осіб, – WSJ