USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Які катери може отримати Україна для захисту "зернового коридору", – Defense Express

ЗМІ припустили, які судна прибудуть в Україну для захисту портів та "зернового коридору"
Катер Mark VI
Катер Mark VI
Джерело: відкриті джерела

Україна отримає катери для захисту суден, які йтимуть "зерновим коридором". Очевидно, мова може йти про патрульні катери Mark VI. Про це повідомляє видання Defense Express.

Зазначається, що нині точної інформації про те, які військові кораблі чи катери партнери можуть передати Україні, немає. Єдина публічна згадка про подібний варіант була аж у січні 2023 року. Але постачання не було реалізоване.

Зокрема, уточнюється, що США готують передати Україні патрульні катери Mark VI. Йшлося про нові катери, а не вживані. У мережі навіть з'явилося фото, як катер Mark VI для Військово-морських сил навантажують на баржу. Озброєння на нього повинні були встановити в іншому місці. Проте історія з Mark VI не мала продовження.

Катер Mark VI
Джерело: відкриті джерела

"ВМС України вже використовують іноземні катери проти "Рапторів" та російських катерів-камікадзе. Йдеться про PB40, які застосовують для оборони позицій біля Очакова", – зазначається в повідомленні.

Новини за темою: В Україні більше ніж 20% експорту зерна здійснюють фіктивні компанії, щоб не сплачувати податки, – БЕБ

Що цьому передувало

Вчора, 25 листопада, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна домовилася з партнерами про отримання військових кораблів для організації безпеки суден у "зерновому коридорі" у Чорному морі. За словами глави держави, Україна вважає створення "зернового коридору" без Росії одним з найбільших досягнень за рік. Також країна працює над тим, щоб убезпечити кораблі, які йдуть цим коридором.

Нагадаємо, раніше компанія Barva Invest заявила, що Україна призупинила дію нового морського "зернового коридору". Причиною нібито стала загроза з боку військових літаків РФ. В компанії розповіли про те, що рух кораблів тимчасово припинили як на вхід, так і на вихід. Там зазначили, що тимчасова заборона поки стосується тільки 26 жовтня, але її можуть продовжити. Згодом Кабінет міністрів спростував чутки про припинення "зернового коридору".

Цьогоріч Литва виділить два мільйони євро на ініціативу "Зерно з України". Про це повідомила литовська прем'єр-міністрка Інгріда Шимоніте. За її словами, через майже століття після Голодомору Росія знову намагається використати їжу як зброю, цього разу шляхом руйнування цивільних портів, сховищ зерна та блокування Чорного моря.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"