USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Доплата за роботу у вихідні та призов працівників на війну: Проєкт нового Трудового кодексу

Щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 28 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік
трудова книжка
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство економіки України підготувало проєкт нового Трудового кодексу, який повинен замінити Кодекс законів про працю (КзПП) від 1971 року. Він вже оприлюднений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

У чому полягає необхідність нового Трудового кодексу?

У пояснювальній записці зазначається, що прийнятий у 1971 році Кодекс законів про працю України є радянським як за змістом, так і за духом та демонструє яскраво виражену домінацію регулюючої функції патерналістської держави у сфері трудових відносин, яка була притаманною для планової соціалістичної економіки, в умовах якої фактичним роботодавцем у всіх господарських відносинах виступала держава.

"Чинний Кодекс формувався в умовах орієнтації на індустріальну економіку та існування системних великих підприємств, які були флагманами економіки. В нинішніх умовах коли чисельність працівників у виробничій сфері скоротилась з 2000 року більш ніж тричі, є нагальна необхідність адаптувати законодавство про працю до потреб нових відносин та нових сфер економіки, які абсорбують в собі вивільнений трудовий ресурс і сповідують іншу філософію трудових відносин. Хоча до Кодексу неодноразово і вносилися точкові зміни, базові принципи, на яких побудоване законодавство про працю, залишалися без змін", – йдеться в повідомленні.

Характерною особливістю сучасного трудового права є те, що до нього належить значна кількість підзаконних нормативно-правових актів. Вони містять безліч норм, як нерідко вступають у суперечність з нормами актів вищої юридичною сили. Така "трудова бюрократія" суттєво ускладнює застосування законодавства про працю як для роботодавця, так і для захисту прав працівників.

"Отже, Кодекс являє собою суміш правових норм, прийнятих за різних історичних та економічних умов, більшість з яких є застарілими і не можуть адекватно регулювати сучасні трудові відносини", – зазначили в міністерстві.

Що передбачає проєкт?

Відпустка

Щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 28 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

У перший рік роботи у даного роботодавця працівник набуває право на повну тривалість щорічної оплачуваної відпустки на умовах та в порядку, визначеному трудовим договором, але у будь-якому випадку не пізніше закінчення шести місяців безперервної роботи.

Гнучкий режим робочого часу

Для працівника може встановлюватися гнучкий режим робочого часу, що передбачає саморегулювання працівником часу початку, закінчення роботи та тривалості робочого часу впродовж робочого дня, на визначений строк або безстроково, під час прийняття на роботу або пізніше.

Він передбачає:

  • фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки. При цьому може передбачатися поділ робочого дня на частини;
  • змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;
  • час перерви для відпочинку і харчування.

Робота в нічний час

Нічним вважається час із двадцять другої години вечора до шостої години ранку. Нічний працівник – працівник, який регулярно працює у нічний час не менше ніж три години денного (змінного) робочого часу згідно з визначеним режимом роботи або не менше ніж 1/4 норми робочого часу (тижневої, місячної, квартальної, річної). Нормальна тривалість робочого часу нічних працівників не повинна перевищувати восьми годин упродовж будь-якого періоду тривалістю двадцять чотири години.

Зарплата

За роботу в нічний час здійснюється доплата у розмірі, визначеному трудовим договором та/або відповідним колективним договором, але не менше ніж 20% ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Оплата праці за роботу у вихідні, святкові дні здійснюється у підвищеному розмірі, визначеному трудовим договором та/або відповідним колективним договором. З урахуванням такого підвищення оплата праці має бути не менше ніж на 100 відсотків вищою від оплати праці працівника в межах встановленої у трудовому договорі норми праці.

При застосуванні надурочних робіт оплата праці здійснюється у підвищеному розмірі, визначеному трудовим договором та/або відповідним колективним договором. З урахуванням такого підвищення оплата праці має бути не менше ніж на 100 відсотків вищою від оплати праці працівника в межах встановленої у трудовому договорі норми праці.

Розірвання трудового договору роботодавцем

Роботодавець має право з власної ініціативи розірвати трудовий договір з працівником у випадку його відмови від зміни трудового договору, а також з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру. Про це він повинен у письмовій формі повідомити працівника у строк не менше ніж за 60 календарних днів.

Строковий трудовий договір, укладений на строк до 120 днів, може бути достроково розірваний за ініціативою роботодавця з попередженням працівника про це не менше ніж за п’ять календарних днів. У такому випадку виплачується вихідна допомога у розмірі не менше ніж 30 середньоденних заробітних плат.

За працівниками, призваними на строкову військову службу за призовом під час мобілізації, зберігаються місце роботи, посада у роботодавців, у яких вони працювали на час призову. Трудовий договір може бути розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з відсутністю працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад 40 робочих днів підряд.

Також трудовий договір може бути розірвано за ініціативи роботодавця у разі встановлення невідповідності працівника виконуваній роботі або займаній посаді протягом строку випробування, попередивши його про це не пізніше ніж за три календарних дні.

Роботодавець зобов’язаний не пізніше дня припинення трудового договору провести з працівником розрахунок із заробітної плати, гарантійних, компенсаційних та інших виплат.

Раніше

Влітку Кабінет міністрів України схвалив рішення розширити програму "єРобота". Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Нещодавно фахівці дійшли висновку, що Україна має значний трудовий резерв, однак українські підприємці все частіше скаржаться на складнощі у пошуку працівників. А після війни питання пошуку нових трудових ресурсів все одно постане.

Зокрема, експерти кажуть, що в разі залучення сотень мільярдів доларів інвестицій у відбудову економіки в країні може просто не виявитися достатньо людей, щоб ці інвестиції освоїти. Після війни країна зіткнеться з жорсткою демографічною кризою, яка має всі шанси перетворитися на загрозу національній безпеці.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку