USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Уряд дозволив бронювати до 100% працівників в ОПК та енергетиці

Бронюватись можна через портал "Дія"
Бронювання працівників
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів вніс зміни до постанови №76, згідно з якими працівники підприємств оборонно-промислового комплексу та енергетики зможуть бронювати до 100% працівників. Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Бронюватись можна через портал "Дія". Тобто керівники (органу влади, підприємства, організації) подаватимуть через портал "Дія" списки військовозобов’язаних, яких потрібно забронювати.

"Уряд удосконалив умови бронювання для підприємств, які працюють на потреби оборони, а також підприємств сфери енергетики. Виробники зброї, дронів, наші енергетики, які сьогодні відновлюють енергосистему, зможуть бронювати 100% працівників. Таким чином підприємства, які виробляють озброєння, працюють на потреби ЗСУ, зможуть краще планувати свою роботу та ефективно працювати на посилення обороноздатності, а енергетики – забезпечувати людей теплом та електроенергією", – йдеться в повідомленні.

Також для критичних підприємств збільшили строк бронювання від 6 місяців до 12 місяців і дозволили бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями незалежно від віку та військового звання.

Таким чином передбачається:

  • бронювання 100% працівників підприємствами ОПК, які мають контракти для ЗСУ та інших військових формувань;
  • бронювання 100% працівників підприємствами електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового та нафтогазового комплексів та підприємствами, які відновлюють чи ремонтують підприємства енергетики;
  • бронювання 100% працівників підприємствами, що будують фортифікації, на період дії договору будівництва.

Для поліцейських і працівників ДСНС кількість заброньованих працівників може перевищувати 50%. Але якщо буде обґрунтування та окреме погодження міністра оборони.

Коли військовозобов’язаного забронюють, він отримає сповіщення про це в особистому кабінеті на порталі "Дія", також дані про бронювання працівника оновляться у застосунку "Резерв+".

Бронювання працівників поліції та ДСНС

Спочатку (5 червня) Кабінет міністрів ухвалив постанову, в якій зазначалось, що бронювання працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій передбачено в обсягах не більше ніж 50%. 

Також у такому обсязі (до 50%) обмежено бронювання працівників Національної поліції, прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, судів, установ судової системи та органів досудового розслідування.

Натомість бронюванню підлягають усі військовозобов’язані, які обіймають посади голів обласних, районних, сільських та міських рад та всі посадовці категорії "А".

Проте сьогодні міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що від мобілізації заброньовано 90% працівників ДСНС та Національної поліції України.

10% співробітників ДСНС мають вибір мобілізовуватися до лав Збройних Сил України, Національної гвардії або Державної прикордонної служби.

Також 10% поліцейських, які підлягають мобілізації, можуть долучитися до бригади "Лють" або додатково створених трьох бойових бригад Національної поліції України.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі