USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Приїхав на навчання в елітний спорткомлекс на Київщині й потонув у глибокому озері: Хто винен у трагічній смерті 10-річного хлопчика та чи понесуть винні покарання

Слідство у справі триває
Загибла дитина_4
Загиблий Іван Гончарук
Джерело: Facebook: Світлана Гончарук

Торік у серпні неподалік Києва сталася трагедія – у селі Ходосівка Обухівського району на території спортивно-оздоровчого комплексу Olympic Village потонув 10-річний хлопчик Іван Гончарук. Поліція Київщини на той час встановила, що дитина перебувала в літньому таборі, проте заклад працював з порушенням вимог чинного законодавства, без документів на працевлаштування працівників та укладання договору з батьками. 

Про нині відомі факти загибелі дитини розповів UWN батько хлопчика В'ячеслав Гончарук.

З чого все почалося?

"Наша дитина з п'яти років займалася футболом, ходила на секції, прогресувала, розвивалася дуже добре. Я і сам у минулому професійний футболіст, і ми ставили за мету, щоб дитина в майбутньому, коли виросте, мала шанс стати професійним футболістом. На офіційному сайті футбольної академії "Бенфіка Україна" я знайшов оголошення про дитячий футбольний табір на базі академії. Зателефонував за номером, який був вказаний на сайті і мені дали телефон тренера, який безпосередньо мав відповідати за набір дітей у тижневий дитячий табір. Ми поспілкувалися з тренером і про все домовилися", – згадує хронологію подій чоловік.

В'ячеслав Гончарук додає, що перед початком заїзду оглянув у футбольному плані інфраструктуру, щоб все було безпечно, щоб поля відповідали тому, як презентували комплекс на офіційному сайті.

"У розпорядок дня дитячого табору входило два тренування дітей з футболу, а в обідню перерву їх водили до басейну або на озеро для купання. Саме під час обіднього купання 3 серпня наш син, на жаль, потонув. І дізналися про це ми від працівників поліції Обухівського району", – говорить Гончарук.

Де були тренери на час трагедії?

Чоловік розповідає, що поспілкуватися з тренером їм не вдалося – коли батьки приїхали на місце трагедії, викладача вже затримали. Адвокат родини додає, що "слідство встановило, що тренер відходив, залишав місце перебування на пляжі, тим самим залишивши дітей у небезпеці, які були на пляжі без нагляду дорослої людини, яка мала відповідати за безпеку вихованців".

"Наш син не вмів плавати. Коли залишали Івана у таборі, то тренеру наголошували на тому багато разів, що дитина не вміє плавати!" – додає Гончарук.

Чоловік стверджує: навіть у голову не прийшло засумніватися в недбалості закладу.

"Відгуків на сайті особливо не було або вони видаляли. Ми привезли нашого сина до столиці, навіть і думки не мали, що в елітному оздоровчому комплексі Olympic Village не виконують та не дотримуються жодних норм чинного законодавства щодо функціювання дитячого табору. Лише після трагедії дізналися, що з 2019 року функціонує при комплексі Академія футбольна, і жодний працівник не працевлаштований офіційно, є тільки директор цієї академії", – зазначає Гончарук.

Як з'ясували слідчі, жодного документа на функціонування дитячого табору не було. Як не було і документів на озеро, де потонув хлопчик.

Новини за темою: Смерть 5-річного хлопчика після видалення зубів: В Офісі генпрокурора розслідують трагедію

Винні досі не покарані

Упродовж пів року після трагедії винні, за словами чоловіка, не понесли покарання. Адже посадовим особам комплексу й досі не вручили підозри, а підготовче засідання щодо провини тренера, яке мало відбутися 24 січня, перенесли.

За словами батька, зараз родина витрачає "шалені кошти на те, щоб довести, що хтось винний".

"Щоб усі винні понесли покарання, щоб сіли у в’язницю і щоб це була для інших тренерів наука, щоб інші не допускали такого", – бідкається чоловік.

І називає ситуацію абсурдною.

"Ми привезли свою талановиту дитину з Балти Одеської області (де проживає родина Гончаруків, – ред.), заплатили гроші, щоб розвивати спортивно хлопчика. А вони не те щоб не надали послугу, – недогледіли нашу дитину, інакше я не назву! На території цього елітного комплексу не було навіть медиків. Ми шість місяців живемо в цьому, якщо є пекло на землі, то ми в ньому. У нас була одна дитина. Це в нас єдиний син був", – ділиться Гончарук.

Новини за темою: На Одещині внаслідок зсуву ґрунту загинула 10-річна дитина

Що кажуть у поліції зараз?

Слідча Обухівського райвідділку Анна Кашпур в телефонній розмові UWN повідомила, що вели досудове слідство за одним кримінальним провадженням.

Наразі у справі посадових осіб продовжуються експертизи, іншу справу (по тренеру, – ред.) – передали до суду.

Слідство триває.

Комплекс із заплямованою репутацією

Будівництво Olympic Village – заміського спортивно-оздоровчого комплексу з природним озером і рестораном у селі Ходосівка – вісім років тому супроводжувалося скандалом. Журналісти проєкту Bihus.Info з'ясували, що споруджували заклад на 11 гектарах, які належали ДП "Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті", і де розташовувався санаторій для працівників галузі.

Майно разом із землею отримала компанія родини колишнього керівника Південно-Західної залізниці Олексія Кривопішина. На місці звели готель з басейном, тенісними кортами, футбольними полями тощо.

Новини за темою: На Херсонщині двоє хлопчиків підірвалися на майданчику: Офіс генпрокурора почав розслідування

У розслідуванні вказано, що посадовець вигадав схему: на державні кошти купували обладнання та матеріали, які списували як благодійну допомогу Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі, але насправді використовували для створення приватних володінь, про що повідомляє YouControl.

Також медіа оприлюднювали 2016 року інформацію про арешт майна Olympic Village із забороною ним розпоряджатися. Але у відкритих джерелах відсутня інформація про те, чим завершилося в суді справа з розкраданням коштів "Укрзалізниці".

Натомість наразі комплекс працює – в мережі є реклама, соціальні сторінки й відгуки відпочивальників за останні роки. При цьому на офіційному сайті закладу відсутня інформація про власників чи керівника. 

А от озеро, на якому загинув хлопчик, виявилося колишнім піщаним кар’єром завширшки в 70 метрів з глибиною по центру водойми дев'ять метрів.

"На озері дуже різьке заглиблення дна, буквально кілька метрів від берега і глибина вже становить два метри. Це ми дізналися лише після кількох місяців після трагедії у розмові з мешканцями, які відпочивали в Olympic Village. Але, на жаль, ми цього не могли знати, коли тільки привезли сина до табору, адже ми не місцеві... Покладалися на адміністрацію, що табір функціонує з дотриманням всіх вимог. У нас тепер немає сина, який був сенсом усього нашого життя", – підсумовує чоловік.

Читайте також:
Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі
У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами
Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей Російські генерали родом із України воюють проти своїх родичів та навіть неповнолітніх дітей