USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Торги на закупівлю їжі для ЗСУ відбуватимуться за новими правилами, – Міноборони

Відтепер на кожен продукт встановили верхню і нижню граничну ціну
ЗСУ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України оголосило про початок торгів на закупівлю їжі для Збройних сил України. Аукціони відбуватимуться за новими правилами, розповів під час брифінгу в Military Media Centre заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

За його словами, відомство заявило про торги не на пів року, а на три місяці: з січня до березня 2024 року включно. Протягом цього періоду переможці тендерів будуть забезпечувати ЗСУ їжею.

"Механізм дозволить меншим компаніям брати участь у закупівлях. І полягає в тому, що великі лоти розділені на менші, і тепер на торги виставлені не 22 пропозиції, а 30. Це створить рівні умови для учасників закупівель. Згідно з правилами, кожен учасник торгів приходить на них із каталогом, в якому 409 найменувань продуктів для ЗСУ", – йдеться в повідомленні.

Також на кожен продукт встановили верхню і нижню граничну ціну. Цей запобіжник ввели після того, як команда міністерства разом із представниками громадськості та антикорупційною радою проаналізувала корупційні ризики попередніх угод.

"Відсутність цих меж раніше дозволяла учасникам торгів маніпулювати цінами на їжу. Деякі постачальники ставили високу ціну в каталозі на продукти, які військові частини замовляли часто. А на товари, які військові замовляли рідко або взагалі не замовляли, – ставили дуже низьку ціну. І середня ціна товарів на каталог була штучно заниженою", – додав Кліменков.

Тож відокремлення круп та хлібу від спільного каталогу може допомогти зменшити вартість цих продуктів для ЗСУ. У міністерства був досвід із виведенням води на торги окремо від каталогу. Цей процес дав результат – ціна знизилася на понад третину.

Разом з тим у Міноборони кажуть, що зміни у правилах закупівель їжі – це тимчасовий захід, який дозволяє вже зараз суттєво знизити корупційні ризики – ще до того, як наповну запрацює Державний оператор тилу.

Новини за темою: Зникнення грошей на зброю: У Боснії і Герцеговині розслідують ймовірну купівлю заводу за кошти Міноборони України

Скандали з їжею

Рахункова палата України підтвердила дані журналістського розслідування про завищення цін на харчові продукти, які Міноборони купувало для військовослужбовців ЗСУ. Про це йдеться у результатах проведеного Рахунковою палатою аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міністерству оборони для придбання речового майна та забезпечення харчування військовослужбовців Збройних сил, пишуть "Наші гроші".

У звіті Рахункова палата дійшла висновку, що перед оголошенням тендерів минулого року Міноборони не здійснювало моніторинг цін на харчові продукти та не визначило вартість послуг харчування.

"Визначення очікуваної вартості комплектів продуктів харчування здійснювалось шляхом механічного множення вартості комплекту за минулий рік, помножений на індекс інфляції… Укладені договори не враховували реальну потребу у продовольчому забезпеченні ЗСУ, визначену тилом командування Сил логістики ЗСУ", – зазначається у документі.

У підсумку наприкінці 2022 року Міноборони уклало десять угод на харчування солдатів у 2023 році на 42,05 млрд гривень. Після розслідування щодо завищених цін були укладені додаткові угоди, якими деякі ціни продуктів були знижені у два рази.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція