USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Відпустки, пенсії та догляд за дітьми: Нардепи готують зміни для військових

Військовим можуть дозволити одноразову відпустку при народженні дитини
Військові
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували великий законопроєкт щодо забезпечення прав військовослужбовців. Серед авторів законопроєкту №10313 є Давид Арахамія, Мар’яна Безугла, Олексій Гончаренко, Євгенія Кравчук, Михайло Цимбалюк та інші.

Документ стосується пенсій, відпусток за станом здоров’я та при народженні дитини, а також запроваджує норми щодо капеланів та дискримінації за ознакою статі.

Відпустка при народженні дитини

Пропонують дозволити одноразову відпустку при народженні дитини. Якщо закон ухвалять, то вона надаватиметься військовослужбовцям зі збереженням грошового забезпечення (без урахування додаткової винагороди).

Лікування військового

Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва), згідно із законопроєктом, становить не менше 10 діб та не може перевищувати в цілому 12 місяців поспіль (крім випадків, передбачених відповідними нормативно-правовими актами).

У разі направлення військовослужбовців на лікування за кордон, у відпуску входять період надання медичних послуг в закладах охорони здоров’я іноземних держав, включаючи час переміщення з одного закладу охорони здоров’я до іншого, та час очікування між плановими етапами лікування, реабілітації, протезування. 

На підставі рішення військово-лікарської комісії про потребу у тривалому лікуванні загальний час безперервного перебування військовослужбовця на лікуванні за кордоном може перевищувати чотири місяці.

Догляд за хворою дитиною

Для догляду за хворою дитиною віком до 14 років військовослужбовці звільняються від виконання службових обов’язків на період, протягом якого дитина потребує догляду за висновком лікаря, але не більше як на 14 календарних днів.

У разі необхідності догляду за хворою дитиною віком до 14 років, яка потребує стаціонарного лікування, військовослужбовці звільняються від виконання службових обов’язків зі збереженням грошового забезпечення на весь час їхнього перебування в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Пенсії військовим

Документом встановлено, що особам рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу та деяким іншим особам, які:

  • мають право на пенсію за цим законом та звільняються зі служби за станом здоров’я;
  • які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та відслужили не менше ніж 24 місяці військової служби за контрактом, не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду;
  • які проходять військову службу за контрактом, дію якого продовжено понад встановлені строки на період до закінчення особливого періоду або до оголошення демобілізації, та які відслужили не менше ніж 18 місяців з дати продовження дії контракту, не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду;
  • у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації та небажанням продовжувати військову службу за новим контрактом військовослужбовцями, які проходили військову службу за контрактом, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

У разі звільнення зі служби за віком, у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту, у зв’язку з прямим підпорядкуванням близькій особі, систематичним невиконанням умов контракту командуванням (за бажанням військовослужбовця), у зв’язку з відкликанням мандата на право здійснення військової капеланської діяльності, через сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу), за угодою сторін – у разі набуття військовослужбовцем права на пенсію за вислугу років одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби виплачується за наявності вислуги 10 років і більше.

До вислуги років для визначення розміру пенсії особам, які мають право на пенсію за цим законом, зараховується на пільгових умовах:

  • час проходження військової служби під час дії воєнного часу (стану) – один місяць служби за два місяці;
  • час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів – один місяць служби за три місяці;
  • час безпосередньої участі у бойових діях під час дії воєнного часу (стану) – один місяць служби за чотири місяці;
  • час перебування у полоні, якщо полонення не було добровільним, і особа, яка потрапила у полон, безпосередньо брала участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів і перебуваючи в полоні вона не вчинила злочину проти миру і людства – один місяць служби за п’ять місяців.

У разі, якщо розмір посадового окладу, встановленого за аналогічною посадою, менший за посадовий оклад за посадою, займаною в органах державної влади та органах місцевого самоврядування або у сформованих ними органах, на підприємствах, в установах, організаціях, вищих навчальних закладах, для обчислення пенсії застосовується вищий за розміром посадовий оклад.

Капелани

Згідно з документом, не може бути військовим капеланом особа, що належить до релігійної організації, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України.

Посади військових капеланів можуть заміщуватись як особами, які уклали контракт про проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу та здійснюють військову капеланську діяльність у підрозділах Збройних сил України, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби України, так і цивільними особами протягом п’яти років із дня набрання чинності цим законом.

Дискримінація за ознакою статі

Нардепи пропонують Раді запровадити норми щодо недопущення порушень, пов’язаних з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальними домаганнями.

Зокрема, командир (начальник) зобов’язаний організовувати та неухильно особисто дотримуватися принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у службовій діяльності.

Передбачається, що закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя