USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Системи розмінування, модернізовані "Лелеки" та роботизована техніка: Міноборони - про нові зразки озброєння

Впродовж першого тижня 2024 року у Міністерстві оборони України кодифіковано і допущено до експлуатації у військах майже півтора десятка нових зразків озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва
Лелека, дрон, БПЛА
Український дрон "Лелека"
Джерело: Facebook

У 2024 році планується прийняти на озброєння нові вітчизняні розробки зброї: системи роботизованого мінування, мінний трал, нову версію БПЛА "Лелека", FPV дрони зі збільшеним захистом від РЕБ та інше. Про це в коментарі ЕП повідомили у пресслужбі заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка.

Процес кодифікації надає дозвіл на укладання угоди між підприємцями і Міноборони. Як зазначається, перед кодифікацією проводиться випробування нових розробок.

"Серед нових роботизованих систем – наземна роботизована платформа для дистанційного мінування з функцією дистанційного самопідриву та наземний роботизований комплекс логістичного призначення", – йдеться у дописі.

У сфері БПЛА українське військо отримає нову модифікацію "Лелеки" та два види FPV дрона з різною вантажопідйомністю. Окрему увагу виділили захисту дронів від ворожих РЕБ.

Також пройшов кодифікацію напівнавісний мінний трал до бойових броньованих машин на автомобільному шасі. Окрім цього, ЗСУ отримають двомісний квадроцикл з вантажопідйомністю 800 кг та окремим тактичним причепом.

Завершено державні випробування та кодифіковано мобільний протитанковий ракетний комплекс "Штурм-СМ" на базі однієї з бойових броньованих машин. До ПТРК розроблено українські ракети з різними типами бойових частин.

Новини за темою: Україна цьогоріч планує наростити потужності ОПК у шість разів, – Шмигаль

Виробництво зброї в Україні

2023 рік відзначився значним зростанням українського ОПК: у грудні 2023 року міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що у 2023 році спроможності ОПК зросли втричі. У 2023 році до оборонної промисловості було залучено 300 тисяч людей, 500 компаній, з яких майже 400 приватних. Цього року 1,5% з 4,9% приросту ВВП України забезпечила оборонна галузь.

Виробництво артилерійських боєприпасів зросло багатократно, зокрема, міністр навів такі показники: виробництво мінометних пострілів зросло у 42 рази, також Україна запустила випуск дефіцитних 122-мм, 125-мм та 152-мм радянських боєприпасів і багатьох інших. Виробництво частково було налагоджено за кордоном.

Виробництво БПЛА, які стали однією з ключових потреб під час війни, зросло у 100 разів. З'явились масові аналоги застосовуваних Росією Shahed-131 та Shahed-136, що, за заявами Камишіна, виготовлялись у кількості десятків одиниць на місяць. У грудні міністр повідомив, що Україна має спроможність виготовляти близько тисячі стратегічних ударних БПЛА на рік. Україна також налагодила масоване виробництво десятків тисяч FPV дронів.

Іншими важливими досягненнями українського ОПК стали безпілотні надводні апарати, які зіграли важливу роль у стримуванні російського флоту в битві за Чорне море, серійне виробництво САУ "Богдана", створення сімейства зенітних систем FrankenSAM тощо.

Очікується, що бюджет розвитку ОПК у 2024-му зросте у 20 разів порівняно з 2022 роком: у 2022-му він склав 2,5 млрд гривень, у 2023-му – 12 млрд, у 2024-му очікується бюджет розміром 51 млрд гривень.

Також анонсовано виробництво понад 750 одиниць бронетехніки протягом 2024 року, початок виготовлення 155-мм боєприпасів, бронетранспортерів Fuchs та бойових машин піхоти Lynx.

Нагадаємо, на фронті нині великий дефіцит артилерійських снарядів. Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і були змушені згорнути деякі операції через брак допомоги західних союзників.

Через затримки у постачанні Україні західної зброї, яка необхідна для протистояння російській агресії, у Міноборони вирішили піти не лише шляхом нарощування власного виробництва боєприпасів як у 155-мм калібрі, так й радянської номенклатури. Також там вбачають можливість компенсування нестачі артилерійського вогню завдяки FPV дронам.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Помилки у Помилки у "Резерв+": Відповіді на найпоширеніші питання від Міноборони