USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Світовий банк покращив прогноз зростання економіки України у 2023 році

Світовий банк очікує зростання ВВП в Україні цьогоріч на 3,5%, а не 2%, як прогнозувалось у червні
Економіка
Джерело: відкриті джерела

Світовий банк заявив, що, попри вторгнення Росії, українська економіка демонструє ознаки помірного відновлення внаслідок більш надійного електропостачання та стабільного отримання допомоги від західних держав.

Згідно з прогнозом, завдяки більш стабільному постачанню електроенергії, збільшенню державних витрат, постійній підтримці донорів, кращому врожаю та переорієнтації частини експорту на західні кордони економіка України зросте цього року, ймовірно, на 3,5% після падіння на 29,1% у 2022 році через вторгнення Росії.

До того ж за умови продовження бойових дій на території України до середини наступного року ВВП зросте на 4% у 2024 році, йдеться в огляді.

"Очікується, що, починаючи з кінця 2024-го економіка України відновлюватиметься швидше за базовим припущенням завдяки державним інвестиціям, в міру активізації дільності з реконструкції та експорту", – наголосили у Світовому банку.

В огляді також зазначено, що за рік інфляція знизилася до 8,6% і прогнозується, що вона поступово знизиться до 7% до 2025 року. Однак багато домогосподарств продовжують стикатися з важкою фінансовою ситуацією, а рівень бідності, за прогнозами, цьогоріч залишатиметься високим – на рівні 22%.

Прогноз від Світового банку

У січні СБ передбачав зростання економіки України у 2023 році на 3,3% й на 4,1% – у 2024-му. Згідно з квітневим прогнозом Світового банку, ВВП України у 2023 році мав зрости на 0,5%, а наступного року зростання очікувалося на рівні 3,5%.

Вже у червні СБ очікував зростання ВВП України у 2023-му на рівні 2%. Основна причина – економічні потрясіння через війну.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні