USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт двох російських командувачів – дальньої авіації та флоту

Два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури
Кобилаш і Соколов

Сергій Кобилаш та Віктор Соколов

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 5 березня 2024 року, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб: командувача дальньої авіації РФ Сергія Івановича Кобилаша та командувача Чорноморського флоту Віктора Миколайовича Соколова, у контексті ситуації в Україні за ймовірні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Про це йдеться на сайті Міжнародного кримінального суду.

У повідомленні зазначається, що Сергій Кобилаш, 1 квітня 1965 року народження, генерал-лейтенант Збройних сил Росії, який у відповідний час був командувачем дальньої авіації Повітряно-космічних сил, та Віктор Соколов, 4 квітня 1962 року народження, адмірал Військово-морського флоту Росії, який у відповідний час був командувачем Чорноморського флоту, несуть відповідальність за воєнний злочин у вигляді нападу на цивільні об’єкти і воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об’єктів, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій.

"Існують розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини за (i) вчинення дій спільно та/або через інших, наказ про вчинення злочинів та/або за неспроможність здійснювати належний контроль над силами, які їм підпорядковуються", – йдеться в повідомленні.

Два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури. Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду визнала, що є достатні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані силами під їхнім командуванням по українській електричній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. У цей час відбулася ймовірна кампанія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами в багатьох місцях в Україні.

Що відомо про ордер на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками Міжнародного кримінального суду та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Своєю чергою речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень Міжнародного кримінального суду.

Додамо: МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас Міжнародний кримінальний суд не може засудити за злочин агресії – факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду – Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Читайте також:
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України