USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Суд обрав запобіжний захід чиновнику Міноборони у справі про снаряди

Співробітнику Міноборони Тоомасу Нахкуру оголосили про особисте зобов'язання
Нахкура
Суддя оголошує про запобіжний захід Тоомасу Нахкурі
Джерело: Центр протидії корупції

ВАКС обрав запобіжний захід одному з фігурантів справи про розкрадання 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ. Слідча суддя ВАКС Катерина Сікора застосувала до відстороненого в.о. директора Департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомаса Нахкура запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

"2 лютого слідчий суддя Вищого антикорупційного суду частково задовольнила клопотання детектива НАБУ та застосувала до в.о. директора одного з департаментів Міноборони України, якого нещодавно було відсторонено від посади, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання", - йдеться у повідомленні.

На Нахкура суд поклав низку обов'язків:

  • не залишати межі Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду;
  • утримуватися від спілкування з особами, вказаними в ухвалі суду;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон;
  • носити електронний засіб контролю.

Термін дії обов'язків - 2 місяці. Повний текст ухвали оголосять 7 лютого. Водночас суддя відмовилась застосувати щодо підозрюваного тримання під вартою із альтернативною заставою у понад 268 млн грн, про що просив прокурор.

Що відомо про підозрюваного

Нахкур є одним із п’яти підозрюваних у справі про ймовірне розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі 100 тисяч мінометних пострілів для ЗСУ. За версією слідства, чиновники Міноборони наперед розуміли, що мінометні постріли поставлено не буде і в Міноборони ніхто не перевіряв, яким чином міни мають доставити з Хорватії до України. Саме Нахкур як начальник відповідного управління Міноборони відповідав за обґрунтованість умов контракт.

За словами прокурора, посадовець не перевірив належним чином усі документи, не відслідкув порядок поставлення мін, не перевірив належним чином постачальника, незважаючи на численні порушення законодавства і контратакту, завізував угоду і рішення про передоплату на 1,34 млрд грн. Передоплата становила 97% від суми контракту.

Захист наполягає, що Нахкур був лише начальником одного із управлінь у складі Міністерства та в межах своєї компетенції погоджував ті чи інші речі. Окрім нього свої погодження надали більше десяти інших осіб. За версією захисту, це була звичайна господарська діяльність і підозра персонально Нахкуру необґрунтована.

Нагадаємо, 27 січня у колишнього та чинного чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу" провели обшуки. Посадовців підозрюють у розкраданні майже 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ.

Сьогодні Міністерство оборони України повідомило, що відсторонило керівника одного з департаментів. Приводом для цього стала підозра, яку він отримав 27 січня. 

Тим часом колишній очільник департаменту Міністерства оборони Олександр Лієв оголосив, що піде на публічний поліграф (так званий детектор брехні), щоб довести власну невинуватість. Його підозрюють у справі про заволодіння майже 1,5 млрд гривень на закупівлі боєприпасів.

Читайте також:
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео