USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Ще одна європейська країна підтримала створення спецтрибуналу для Росії

Суть цього трибуналу полягає в тому, що низка країн об'єднують зусилля для покарання тих чи інших воєнно-політичних злочинців та осіб, які керували такими процесами і здійснювали їх
Гаагський трибунал
Джерело: відкриті джерела
Ще одна країна приєдналася до коаліції, яка підтримує створення спецтрибуналу проти Російської Федерації за злочини в Україні. Таких держав нараховується уже 37, розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
 
"Сьогодні (президент України, – ред.) Володимир Зеленський провів важливий саміт Основної групи Спеціального трибуналу, ініційований Міністерством закордонних справ. 37 учасників підтвердили свою рішучість притягнути вище керівництво Росії до відповідальності за злочин агресії проти України. Спеціальний трибунал забезпечить правосуддя", – написав Кулеба.

Водночас на Twitter-сторінці лідера Чехії Петра Павела з'явилося повідомлення, що його країна підтримує створення трибуналу для РФ.

"Президент Зеленський сьогодні провів онлайн-саміт зі створення трибуналу щодо злочинів агресії проти України. Розслідування цих злочинів важливе, тому я однозначно підтримую створення трибуналу. Це ключовий крок на шляху не тільки до миру, але насамперед до справедливості", – написав він.

Раніше

Гватемала стала першою країною Латинської Америки, яка підтримає створення спецтрибуналу для Росії.

Пізніше до групи приєдналася ще одна країна Латинської Америки – Коста-Ріка, написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Twitter.

"Під час нашої сьогоднішньої розмови міністр закордонних справ Арнольдо Тіноко повідомив мені, що Коста-Ріка вирішила приєднатися до основної групи спеціального трибуналу у справі про злочин агресії проти України", – повідомляє глава зовнішньополітичного відомства.

Раніше він поясняв, що участь у цій групі означає, що країна згодна з необхідністю створення окремого спеціального трибуналу, який судитиме керівництво Росії за факт агресії проти України.

"У міжнародному праві є трійка, яка користується повним імунітетом від будь-якого переслідування. Це президент, прем'єр-міністр і міністр закордонних справ. Наша мета – розв'язати це питання імунітетів, але це філігранна, нейрохірургічна операція", – сказав міністр.

Новини за темою: Чому для Путіна і його поплічників потрібен саме міжнародний спеціалізований трибунал: Пояснення експерта

Що означає спецтрибунал для РФ?

В ефірі телеканала UWN політичний аналітик Ярослав Макітра пояснив, що означає спецтрибунал для РФ.

За його словами, суть такого трибуналу полягає в тому, що низка країн об'єднують зусилля для покарання тих чи інших військово-політичних злочинців та осіб, які керували такими процесами і здійснювали їх.

"Знімається так званий імунітет з президентів, з прем'єрів. І чому важлива якомога більша кількість держав? Щоб був створений спеціальний орган. Тому що тоді всі особи, які підозрюються, вони потрапляють під юрисдикцію і права тих держав, які укладають таку угоду", – пояснив він.

При цьому зазначив, що рішення в рамках такої коаліції ухвалюються спільно всіма країнами.

Він позитивно оцінив інформацію Дмитра Кулеби про зустріч на тему трибуналу, що відбулася незважаючи на те, що в майбутньому належить провести ще кілька раундів переговорів.

Ми розповідали, який спецтрибунал очікує Росію за злочини в Україні і досвід таких покарань в історії.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт