USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Чому для Путіна і його поплічників потрібен саме міжнародний спеціалізований трибунал: Пояснення експерта

Саме такий формат трибуналу дозволить притягнути до відповідальності Путіна і його оточення
Трибунал
Джерело: відкриті джерела

Для того, щоб притягнути президента Росії Володимира Путіна, його оточення та також всіх тих, хто вчиняв нелюдські злочини на території України, необхідно створити міжнародний спеціалізований трибунал. Про це в ефірі UWN заявив кандидат політичних наук, політолог Олексій Буряченко.

В чому суть міжнародного спеціалізованого трибуналу

Річ у тому, що на цей момент силові структури України продовжують фіксувати кожен злочин російських солдатів в Україні. Докази цих злочинів Офіс генпрокурора передасть в європейський суд.

І суть міжнародного спеціалізованого трибуналу полягатиме в тому, щоб об'єднати всі ці справи, для того, щоб ні президент Путін, ні його оточення не уникнули відповідальності. Щоб ніхто з тих, хто прийняв рішення про вторгнення в Україну, і протягом всього часу війни віддавав злочинні накази, не могли перекласти вину на когось іншого.

"Такий міжнародний спеціалізований трибунал дозволить юридично притягнути до відповідальності за всі злочини також політичне керівництво Російської Федерації. Усі хто підтримував Путіна, підтримував злочинний терористичний режим і Путіна самого безпосередньо. Європі дуже складно і світу взагалі, тому що створення такого трибуналу потребує рішення Генасамблеї ООН, і воно в будь-якому випадку зараз блокується РФ", – зазначив Буряченко.

При цьому наголосив, що питання притягнення до відповідальності окупантів потребує величезної консолідації сил усіх партнерів України.

"Нам потрібно міжнародний спеціалізований трибунал, який би розставив всі крапки над "і", і щоб всі ті злочинці, які мають нести покарання відповідно за весь геноцид, який відбувається в Україні, понесли незворотні покарання", – резюмував експерт.

Чому не гібридний трибунал

Деякі держави ЄС виступили з ідеєю створення так званого гібридного трибуналу для розслідування злочинів агресії РФ, однак ця ідея неприйнятна, вважає голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

За такого підходу гарантії притягнення до реальної відповідальності і зняття імунітету з Путіна та його оточення будуть низькими.

"З'явився новий ризик – те, що деякі країни висловлюються за гібридний варіант, який неприйнятний для нас. Чому? Тому що він не дає гарантій того, що з Путіна, Лаврова, Мішутіна та інших буде знято імунітет. Це головна проблема гібридного проєкту", – уточнив Єрмак на Мюнхенській конференції безпеки.

Найшвидший шлях покарання керівництва Росії, на думку голови ОП, – це створити спеціальний трибунал зі злочину агресії.

Нагадаємо, Україна і країни-партнери розробили три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу по злочину російської агресії.

Серед варіантів: 

  1. Створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із прийняттям відповідної резолюції Генасамблеї Організації Об'єднаних Націй.
  2. Створення трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.
  3. Створення спеціального трибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції (тобто буде частиною судової системи України), із залученням міжнародного елементу для його побудови і діяльності (міжнародні судді та прокурори, місцезнаходження у Європі, міжнародна підтримка).

26 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії. З повним текстом можна ознайомитися тут.

19 січня резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України ухвалив Європейський парламент.


Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist