USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Який спецтрибунал очікує Росію за злочини в Україні: Історичний досвід

Гаагський трибунал
Джерело: відкриті джерела

Світ жахнувся антилюдських методів війни Росії проти України: вщент зруйновані будинки, зґвалтування дітей та жінок, умисні вбивства мирного населення, примусова депортація і тортури військовополонених. Це не повний перелік воєнних злочинів РФ проти українців. Міжнародні судові органи розслідують такі справи, щоб потім покарати військових злочинців не лише виконавців, а і вище керівництво РФ через Міжнародний трибунал. 

UWN розповідає, який досвід таких покарань зазнала історія. 

Перший в історії Міжнародний трибунал 

Вперше в історії Міжнародний трибунал відбувся одразу після завершення Другої світової війни, майже рік тривав процес над нацистським командуванням. Надалі, коли країни вчиняли злочини, які порушували міжнародні права, скликали трибунал, кожен такий судовий процес завершувався довічним ув’язненням або смертною карою.

Влада України неодноразово наголошувала на тому, що Росія та її військові будуть покарані та закликала країни ООН до створення Міжнародного трибуналу, наші дипломати працюють над цим. Українські та міжнародні слідчі правозахисники та незалежні розслідувачі фіксують воєнні злочини росіян на нашій території. На початку березня 2022 року розпочав розслідування Міжнародний кримінальний суд, вже у квітні на звільнену Київщину приїхав прокурор цього суду Карім Хан.

Злочини РФ проти України 

В Офісі генпрокурора кажуть, від 24 лютого ворог скоїв понад 30 тисяч воєнних злочинів, більшість скоїли рядові російські солдати, справи розглядають українські суди.

Зокрема у травні торік Київський суд оголосив вирок Вадиму Шишимаріну за вбивство цивільного на Сумщині. За вище військово-політичне керівництво Росії може взятися Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Він дозволить притягнути до відповідальності за геноцид, злочини проти людяності та воєнні злочини. Міжнародні партнери схвалюють створення Міжнародного трибуналу.

Нагадаємо, Україна і країни-партнери розробили три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу по злочину російської агресії.

Серед варіантів: 

  1. Створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із прийняттям відповідної резолюції Генасамблеї Організації Об'єднаних Націй.
  2. Створення трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.
  3. Створення спеціального трибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції (тобто буде частиною судової системи України), із залученням міжнародного елементу для його побудови і діяльності (міжнародні судді та прокурори, місцезнаходження у Європі, міжнародна підтримка).

26 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, якою затвердила свої вимоги щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії. З повним текстом можна ознайомитися тут.

19 січня резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України ухвалив Європейський парламент.

Читайте також:
Росія на початку літа може піти в наступ, – ЗМІ Росія на початку літа може піти в наступ, – ЗМІ
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ