USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Столтенберг привітав рішення партнерів дозволити Україні бити по Росії західною зброєю

Однак чи може Київ атакувати радіолокаційні станції на території Росії, генсек НАТО не відповів
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав рішення партнерів дозволити Україні бити по Росії західною зброєю. Адже країна має захищатися від російської агресії і право на самооборону дозволяє завдати ударів по цілях на території агресора, зазначив він  в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Столтенберг нагадав, що слід пам’ятати, що зараз триває військова агресія.

"Росія напала на іншу країну – це грубе порушення міжнародного права. А згідно з міжнародним правом самооборона є легітимною. З огляду на те, що робить Україна, – вони захищаються самі", – сказав генсек Північноатлантичного альянсу.

Водночас він привітав рішення партнерів дозволити Україні використовувати надану західну зброю для ударів по РФ для захисту Харкова. Столтенберг ще раз зауважив, що Україна повинна мати змогу захищатися.

"Було б дуже важко, якби українці були змушені визнати, що артилерійські батареї, ракетні батареї чи аеродроми на російській стороні були б для росіян певною мірою безпечними, оскільки українці не могли б використати проти них цю зброю. Вітаю, що союзники по НАТО послабили обмеження і дали зрозуміти, що, звичайно, Україна має право на самооборону", – зазначив політик.

Чи може Україна атакувати радіолокаційні станції на території Росії, Столтенберг не відповів. Однак запевнив, що операції мають відповідати міжнародному праву і виконуватися відповідально.

Бити зброєю по Росії

Раніше уряд США дозволив Україні використовувати їхню зброю в обмежених масштабах проти цілей на території Росії. Це стосується лише контрударів на захист східноукраїнського міста Харків.

До того ж Німеччина дозволила Україні бити наданою нею зброєю по території Росії. Перед цим було відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав президента Франції Еммануеля Макрона стосовно цього питання. Шольц заявляв, що погоджується з президентом Франції, якщо Київ дотримуватиметься міжнародного права під час розміщення поставленої йому зброї.

Тепер у списку тих, хто надав дозвіл Україні бити по РФ їхньою зброєю, – 14 країн. Серед них Франція, Велика Британія, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Нідерланди, Швеція, Чехія, Фінляндія, США і Німеччина.

Варто додати, що деякі країни Заходу надають зброю Україні за умовою, що та не буде використовуватися по території Росії. Ці держави аргументують свої рішення тим, що не хочуть ще більшої ескалації між НАТО і РФ.

Однак, як писали аналітики ISW, прорив росіян у Харківській області міг статися зокрема через те, що Захід забороняє Україні атакувати Росію наданою зброєю. На обмеження союзників скаржилися і в самій Україні. Після довгих дискусій деякі країни альянсу все ж дозволили Україні застосовувати свою зброю на території ворога. 

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом