USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40
Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

США закликають Ізраїль і "Хезболлу" укласти тритижневе перемир'я

Наразі пропозицію підтримали Австралія, Канада, Європейський Союз, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Саудівська Аравія, ОАЕ та Катар
вибухи в Лівані
Вибухи в Лівані
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки разом з деякими європейськими й арабськими союзниками закликають Ізраїль та ліванське угруповання "Хезболла" укласти тритижневе перемир'я, щоб не допустити виникнення регіональної війни. Про це пише The New York Times.

Зокрема в спільній заяві президентів США і Франції йдеться, що нині настав час для врегулювання на кордоні Ізраїлю та Лівану.

"Це забезпечить безпеку та захист, щоб цивільні люди могли повернутися до своїх будинків. Обстріли з 7 жовтня, і особливо за останні два тижні, загрожують значно масштабнішим конфліктом та заподіянням шкоди цивільним особам", – наголошують високопосадовці.

І вже, кажуть політики, є ознаки того, що Ізраїль та Ліван підтримують переговори, які можуть призвести до припинення вогню.

Наразі пропозицію підтримали Австралія, Канада, Європейський Союз, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Саудівська Аравія, ОАЕ та Катар.

У заяві з-поміж іншого закликали до "негайного 21-денного припинення вогню на лівано-ізраїльському кордоні", щоб забезпечити простір для подальших переговорів.

Водночас і прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті сподівається на якнайшвидше досягнення угоди про припинення вогню.

Новини за темою: "Хезболла" масовано атакувала Ізраїль понад трьома сотнями ракет і кількома десятками дронів: Це була відповідь на вбивство військового командира Фуада Шукра

Вибухи пейджерів у Лівані

Нагадаємо, 17 вересня сотні членів ліванського збройного угруповання "Хезболла", включаючи бойовиків і медиків, були серйозно поранені внаслідок вибуху пейджерів, які використовували для зв'язку в столиці Лівану Бейруті.

Комунікаційні пристрої "Хезболли", які вибухнули по всьому Лівану та в Сирії, були останньою моделлю, завезеною терористичною групою навесні.

Згодом стало відомо, що невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, замовлених ліванським угрупованням "Хезболла", за кілька місяців до вибухів заклала ізраїльска розвідка Моссад.

3000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями "залишилася непоміченою" "Хезболлою".

Пізніше ЗМІ повідомляли, що Ізраїль заклав вибухівку в пейджери, які спрацювали в Лівані, ще на етапі їхнього виробництва. А саму операцію планували щонайменше 15 років. 

Та вже потім президент Іцхак Герцог спростував причетність Ізраїлю до вибухів пейджерів та рацій угруповання "Хезболла" у Лівані.

Читайте також:
Зеленський повинен негайно звільнити посла України у США Маркарову, – спікер Джонсон Зеленський повинен негайно звільнити посла України у США Маркарову, – спікер Джонсон
Ізраїль не підривав пейджери Ізраїль не підривав пейджери "Хезболли" у Лівані цього тижня, – Герцог
Ізраїль щонайменше 15 років готував операцію з підриву пейджерів у Лівані Ізраїль щонайменше 15 років готував операцію з підриву пейджерів у Лівані
Ізраїль масовано атакував об'єкти Ізраїль масовано атакував об'єкти "Хезболли" в Лівані. Лідер бойовиків заявив про оголошення війни