USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Ізраїль заклав вибухівку в тайванські пейджери "Хезболли"

ЗМІ пишуть, цю операцію Єрусалим готував не один місяць
вибух у Лівані
Вибух у Лівані
Джерело: Reuters

Агентство розвідки Ізраїлю Моссад заклало невелику кількість вибухівки у 5000 пейджерів, вироблених у Тайвані. Їх замовила ліванська група "Хезболла" кілька місяців тому. Про це інформують джерела Reuters.

Кілька співрозмовників повідомили агентству, що змова готувалася багато місяців. Високопоставлений чиновник у ліванській службі безпеки заявив, що угруповання замовило 5000 пейджерів тайванської компанії Gold Apollo, які, за словами кількох джерел, були ввезені в країну навесні.

Співрозмовники в ліванських органах безпеки надали фотографію моделі пейджера AP924, який, як і інші пейджери, приймає і відображає текстові повідомлення, але не може робити телефонні дзвінки. Бойовики "Хезболли" використовують пейджери як засоби зв'язку, щоб уникнути відстеження їхнього місцеперебування. Але пристрої були модифіковані ізраїльською шпигунською службою ще "на рівні виробництва".

"Моссад вмонтував у пристрій плату з вибуховим матеріалом, яка отримує код. Це дуже важко виявити, навіть за допомогою будь-якого пристрою або сканера", – розповіли співрозмовники агентства.

За даними джерел, 3000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями "залишилася непоміченою" "Хезболлою".

Що цьому передувало

Сотні членів ліванського збройного угруповання "Хезболла", включаючи бойовиків і медиків, були серйозно поранені внаслідок вибуху пейджерів, які використовували для зв'язку в столиці Лівану Бейруті.

Комунікаційні пристрої "Хезболли", які вибухнули по всьому Лівану та в Сирії, були останньою моделлю, завезеною терористичною групою навесні.

Читайте також:
Ізраїль масовано атакував об'єкти Ізраїль масовано атакував об'єкти "Хезболли" в Лівані. Лідер бойовиків заявив про оголошення війни
Вибухнуло 3 тис. з 5 тис. пейджерів: ЗМІ розкрили деталі спецоперації Ізраїлю в Лівані Вибухнуло 3 тис. з 5 тис. пейджерів: ЗМІ розкрили деталі спецоперації Ізраїлю в Лівані
У Лівані прогриміла нова серія вибухів: Слідом за пейджерами вибухають навіть телефони й ноутбуки У Лівані прогриміла нова серія вибухів: Слідом за пейджерами вибухають навіть телефони й ноутбуки
Масові вибухи пейджерів сталися у Лівані: Відомо про тисячу поранених Масові вибухи пейджерів сталися у Лівані: Відомо про тисячу поранених