USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40
Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Зеленський повинен негайно звільнити посла України у США Маркарову, – спікер Джонсон

Ймовірною причиною таких заяв став візит українського президента на оборонне підприємство у штаті, що коливається, куди не запросили республіканців
Оксана Маркарова

Оксана Маркарова

Джерело: відкриті джерела

Спікер нижньої палати парламенту Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон заявив, що президент Володимир Зеленський повинен негайно звільнити пані посла України в США Оксану Маркарову. Відповідне прохання політик написав на своїй сторінці в соцмережі X.

"Після організації партійного передвиборчого заходу у штаті, що коливається, посол України Оксана Маркарова продемонструвала, що їй не можна довіряти, щоб вона могла чесно й ефективно виконувати функції дипломата у цій країні. Президент Зеленський повинен негайно її звільнити", – наголосив Джонсон.

До того ж спікер додав лист до глави держави, в якому детальніше висловив свою позицію.

Заява Джонсона
Джерело: скріншот

Приміром, Джонсон вказує, що Маркарова організувала захід, під час якого Зеленський відвідав виробниче підприємство у штаті, що коливається (штат, де немає однозначної підтримки однієї з двох провідних партій, і тому президентські кампанії в основному спрямовуються саме на них, – ред.) і який очолює провідний політичний соратник кандидатки від демократів Камали Гарріс. Водночас ім'я політика не згадується, але вочевидь йдеться про губернатора Пенсильванії Джоша Шапіро.

Політик також стверджує, що його співпартійців-республіканців навмисно не запросили на цю зустріч. Мовляв, візит Зеленського – "явно партійна передвиборча подія, покликана допомогти демократам, і є явним втручанням у вибори.

І буцімто тому республіканці зневірилися у здатності Маркарової справедливо та ефективно служити дипломатом у Сполучених Штатах Америки, і тому її "потрібно негайно зняти з посади".

"Підтримка припинення війни Росії проти України продовжує бути двопартійною. Проте наші відносини зайво піддаються випробуванню та марно заплямовуються, коли кандидати на вершині списку на пост президента від Республіканської партії атакуються у медіа посадовцями вашого уряду", – сказав Джонсон.

Та наголосив, що ці випадки не можуть повторитися.

Новини за темою: Гарріс погодилась на ще одні дебати з Трампом у жовтні. А от кандидат у президенти від республіканців відмовився

Що взагалі відбувається?

Як відомо, президент Зеленський нині перебуває з візитом у США. До прикладу, 23 вересня глава держави відвідав завод Scranton Army Ammunition Plant у штаті Пенсильванія, який виробляє артилерійські снаряди для України.

Про цей візит Джонсон не згадує напряму, але вже за кілька днів голова комітету з нагляду Палати представників республіканець Джеймс Комер розпочав розслідування події. Що цікаво, його співпартійці з Палати представників вже критикували цей захід. Адже разом із Зеленським брали участь декілька демократів для публічного виступу.

Комер же обрав іншу тактику, зосередившись на тому, що український лідер відвідав штат, що коливається. І спробував порівняти цей візит Зеленського із першим процесом імпічменту 45-го президента Дональда Трампа, що був сфокусований на його спробі підштовхнути Зеленського до розслідування стосовно Джо Байдена (йдеться про справу Burisma, в якій фігурує син Байдена Хантер).

Чи реагує Маркарова?

Тим часом посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова опублікувала допис з подякою США за підтримку та військову допомогу, надану Україні.

Це сталося якраз після того як спікер Палати представників Майк Джонсон закликав "негайно звільнити її з посади".

"Фейсбук питає, що у мене на думці? На думці у мене вдячність до всіх американців за черговий 66-й пакет безпекової допомоги Україні на суму 375 млн доларів", – написала Маркарова.

Додамо, Оксана Маркарова обіймає посаду посла у Вашингтоні з квітня 2021 року.

Читайте також:
Зеленський погодився з Трампом, що війну в Україні потрібно зупинити Зеленський погодився з Трампом, що війну в Україні потрібно зупинити
Південний схід США накрив потужний ураган Південний схід США накрив потужний ураган "Хелен", є загиблі
США виділили нову військову допомогу для України майже на вісім мільярдів доларів США виділили нову військову допомогу для України майже на вісім мільярдів доларів
США закликають Ізраїль і США закликають Ізраїль і "Хезболлу" укласти тритижневе перемир'я