USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

США уклали контракт на виробництво понад 800 ракет для Patriot

Це зробили на тлі війни РФ проти України
ппо ЗСУ

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки уклали багаторічний контракт з компанією Lockheed Martin, сума якого складає 4,5 млрд доларів. Угода передбачає виробництво 870 ракет для системи протиповітряної оборони Patriot, йдеться на сайті Департаменту армії США.

"Контракт на ракету PAC-3 MSE відповідає зобов’язанню армії щодо стабілізації та розширення виробничих можливостей для цієї критично важливої ​​системи озброєння. Оскільки вона є життєво важливою для підтримки армії США та об’єднаних сил, а також України та інших союзників", – зазначив помічник міністра сухопутних військ із логістики Дуглас Буш.

Разом з тим, контракт передбачає ракети у версії PAC-3 MSE з супутнім обладнанням. Повідомляється, що саме ця ракета здатна протистояти вхідним загрозам. Йдеться навіть про тактичні балістичні ракети, крилаті ракети, гіперзвукові та літаки.

PAC-3 MSE також є подальшим розвитком ракет PAC-3. Спеціалісти Lockheed Martin збільшили розміри ракети та інтегрували новий твердопаливний двигун. Що й дозволило збільшити дальність перехоплення повітряних цілей до 120 км, а балістичних - до 60 км.

Крім того, для надійного перехоплення балістичних ракет у перехоплювачі реалізовано технологію hit-to-kill, при якій бойова частина влучає безпосередньо у ціль, завдаючи максимального ураження та збиваючи її з траєкторії польоту.

У Департаменті додають, що цей контракт дозволяє міністерству оборони встановлювати довгострокові відносини з постачальниками, як правило, на п’ять років.

На відміну від річних контрактів, багаторічні зобов’язують уряд закуповувати товари чи послуги протягом кількох років, залежно від наявності коштів. І забезпечують стабільність та передбачуваність як для Міністерства оборони, так і для постачальників. Все це значно полегшує планування та розподіл ресурсів, кажуть американські військові.

Новини за темою: В Україні знову закінчується запас ракет для ППО

На Patriot очікує Україна

Як відомо, Росія щодня цинічно обстрілює з повітряного простору українські міста.

Президент України Володимир Зеленський постійно нагадує всім партнерам про необхідність достатньої кількості систем ППО, серед яких і Patriot, щоб мати змогу закрити небо та зупинити російський терор. 

Водночас і в США раніше лунали тези, щоб прискорити передачу Україні Patriot. Так, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США заявляв, що це рішення переорієнтувати найближчим часом заплановані поставки закордонних військових товарів на користь України є необхідним. Є розмови, що перші поставки Patriot почнуться вже цього літа.

Наприклад, Україна може отримати вісім батарей Patriot, які стоять в Ізраїлі. США вже ведуть переговори, повідомляв Financial Times.

Що ж стосується Європи, то зараз до переліку країн, які замовляли системи Patriot входять Польща, Румунія, Німеччина, Іспанія. А коаліція країн НАТО ще в січні розміщувала замовлення на тисячу ракет для вищезгаданих зенітних ракетних комплексів.

До речі, 20 червня в Румунії анонсували передачу Україні системи ППО Patriot. Причиною такого рішення є російські обстріли, які в тому числі впливають і на Румунію.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені