USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В уряді прогнозують зменшення видатків на оборону

Обсяги видатків державного бюджету на середньостроковий період на безпеку і оборону визначено на 2025 рік у сумі 2 226,8 млрд гривень
уряд кабмін
Засідання Кабміну Дениса Шмигаля
Джерело: відкриті джерела

Кабмін у Бюджетній декларації на 2025–2027 роки визначив видатки на безпеку і оборону основним пріоритетом бюджету. Про це повідомив член фінансового комітету Верхової Ради Ярослав Железняк в Telegram.

"Обсяги видатків державного бюджету на середньостроковий період на безпеку і оборону визначено на 2025 рік у сумі 2 226,8 млрд гривень; 2026-й – 1 626,8 млрд гривень, 2027 рік – 1 532,8 млрд гривень", – йдеться в документі.

Усього видатки бюджету становитимуть: 2025 рік – 3 955,5 млрд гривень, на 2026-й – 3 788,1 млрд гривень, на 2027 рік – 3 912,5 млрд гривень. Поряд з цим зазначені обсяги видатків переглядатимуться під час підготовки проєктів законів про державний бюджет України на відповідний рік з урахуванням рішень керівництва держави, тривалості та інтенсивності воєнного конфлікту.

Як зазначили в уряді, прогнозні показники на 2025–2027 роки розраховані в умовах воєнного часу, високої невизначеності під час постійних змін зовнішніх та внутрішніх умов економічного розвитку, є оцінкою в режимі реального часу і з огляду на поточну мінливість соціально-економічної ситуації можуть бути уточнені та переглянуті як у бік покращення, так і в бік погіршення. Наявність надзвичайної невизначеності щодо подальшої реалізації безпекових ризиків та зовнішніх факторів робить можливим реалізацію різних сценаріїв економічного розвитку, йдеться в документі.

"Світ зазнає суттєвої трансформації. Збройна агресія Російської Федерації проти України спровокувала нову гонитву озброєння глобального масштабу. Передбачається, що внаслідок таких змін та занепаду інститутів безпеки імовірність виникнення нових війн і збройних конфліктів у середньостроковій перспективі зростатиме як на європейському континенті, так і за його межами", – йдеться в Бюджетній декларації.

Нагадаємо, у цій декларації Кабмін пропонує відмовитися від підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, від яких залежать розміри соціальних виплат.

Протягом останніх кількох років Україна тільки збільшувала видатки на оборону. Тут треба враховувати, що видатки сектору безпеки й оборони уряд фінансує виключно за рахунок власних податкових надходжень і військових облігацій. До того ж в уряді систематично нагадують, що безпека і оборона залишається абсолютним пріоритетом та найбільшою статтею видатків держбюджету.

У 2022 році Україна збільшила військові витрати на 640% – до 44 млрд доларів. У 2023-му видатки загального фонду державного бюджету на сектор безпеки й оборони становили понад 1,8 трильйона гривень, або ж близько 60% від усієї суми. За підсумками минулого року Україна, за даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), була восьмою у світі за обсягом військових витрат. Протягом того року Україна також отримала щонайменше 35 мільярдів доларів військової допомоги і в сукупності допомога і власні військові витрати України становили приблизно 91% російських витрат.

Бюджет на 2024 рік передбачає 1 трлн 685 млрд гривень видатків на оборону, що на 113 млрд гривень більше, ніж минулого року. Серед пріоритетів уряду, згідно з новою бюджетною декларацією – змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів.

У 2024 році з місцевих бюджетів вилучили військовий ПДФО та перерозподілили міжбюджетні трансферти. Та, попри зменшення фінансової спроможності, області продовжують допомагати фронту.

Читайте також:
Зеленський Зеленський "втомився" від Шмигаля і збирається його звільнити
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
Уряд дозволив операторам із розмінування бронювати 100% саперів Уряд дозволив операторам із розмінування бронювати 100% саперів