USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg

Платежі проходили через московську криптобіржу Garantex з використанням криптовалюти Tether
Криптовалюта
Джерело: відкриті джерела

США і Британія почали перевіряти криптовалютні транзакції на суму понад 20 мільярдів доларів, які пройшли через російську біржу. Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що платежі проходили через московську криптобіржу Garantex з використанням криптовалюти Tether, прив'язаної до долара. Видання пише, що ці перекази відбулися після того як на Garantex було накладено санкції США і Великої Британії за підозрою у сприянні фінансовим злочинам і незаконним операціям у Росії.

"Адміністрація президента Джо Байдена намагається "притиснути" криптовалютні біржі, такі як Garantex, з перших днів війни. Транзакції на суму 20 мільярдів доларів будуть являти собою одне з найбільших порушень санкцій, введених проти Росії з моменту початку війни", – йдеться в матеріалі.

Джерела видання попередили, що розслідування тривають і ще надто рано для висновків з огляду на складність і непрозорість транзакцій із криптовалютами. Tether є стейблкоїном, метою якого є підтримання вартості один до одного по відношенню до долара. Ця криптовалюта є найбільш продаваною у світі, в обігу якої перебуває монета на суму понад 100 мільярдів доларів.

Раніше біржа Garantex заявляла, що прагне запобігти використанню своєї платформи для незаконної діяльності та активно співпрацювала з владою Європи та США, поки на неї не було накладено санкції.

Що Garantex закидає влада США

Garantex було засновано 2019 року в Естонії, хоча уряд Сполучених Штатів заявив, що більша частина її операцій зараз базується в Москві. Естонія втратила ліцензію на роботу в країні в лютому 2022 року внаслідок скоординованих зусиль разом зі США. Міністерство фінансів Сполучених Штатів звинуватило Garantex в ігноруванні своїх зобов'язань по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, одночасно оголосивши про власні санкції проти фірми у квітні 2022 року.

США пов'язують транзакції Garantex з незаконною діяльністю на суму понад 100 мільйонів доларів, у тому числі з російською хакерською групою Conti, яка займається розробкою програмного забезпечення з вимогами викупу.

Tether використовують шахраї

На своєму сайті Garantex повідомляє, що дає змогу здійснювати виведення коштів через картки ПАТ "Сбербанк Росії", АТ "Тінькофф Банк" і АТ "Альфа-Банк". Це російські банки, які потрапили під санкції США. Анонімність, швидкість і стабільність Tether зробили валюту популярною серед злочинців.

Tether був найчастіше використовуваним стейблкоїном для злочинної діяльності в криптовалюті минулого року, який пов'язав його з незаконними транзакціями на суму 19,3 мільярда доларів у 2023 році.

Нагадаємо, 23 лютого Європейський Союз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. Економічні обмеження було ухвалено з нагоди другої річниці російської агресії проти України.

Також Швейцарія відкрила перше кримінальне провадження щодо порушення санкцій проти Росії.

Читайте також:
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ