USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Нацбанк запроваджує ліміт на суму переказів з картки на картку

Такі обмеження діятимуть пів року
картка

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

З 1 жовтня НБУ вводить ліміт для переказів фізосіб "з карти на карту" – до 150 тис. гривень на місяць. Про це інформує пресслужба НБУ.

Такі обмеження діятимуть пів року.

"Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб. Ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження. А також у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються", – йдеться в повідомленні.

У банку зазначили, що 98% клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказану суму, отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність.

Для чого це запроваджують?

Зазначається, що запроваджений ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків "дропів", які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки.

"Запроваджений період обмеження строком на шість місяців буде використаний для напрацювання спільних рішень, спрямованих на вирішення цієї проблеми. Це надалі дасть змогу Національному банку України за умови дієвості вжитих заходів відмовитися від запроваджених лімітів", – кажуть в НБУ.

Хто такі"дропи"?

"Дропи" (від англ. "to drop" – кидати), або "грошові мули" – це люди, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських реквізитів: до карток / рахунків, включно з пін-кодами й доступом до інтернет-банкінгу.

Є й ті, хто свідомо продає свої реквізити та доступи. І ті, хто діє під впливом введення в оману та соціальну інженерію.

Винагороду "дропи" отримують залежно від того, як саме буде використовуватися їхній банківський рахунок. Приміром, це можуть бути транзакції між рахунками, зняття готівки в банкоматах або ж поповнення рахунка через платіжні термінали тощо.

Що ще планують запровадити?

Крім того, у Верховній Раді готують до другого читання законопроєкт №11043.

Якщо його ухвалять, то до надавачів платіжних послуг за порушення законодавства можуть застосовувати штрафи до 5% від обсягів порушення.

Будуть напрацьовані правила, за якими інформація подаватиметься до реєстру та надалі використовуватиметься учасниками ринку. А також внесені зміни до платіжного законодавства, які розширять регуляторні повноваження НБУ для застосування заходів впливу та обмежень до гравців ринку, що не забезпечують ефективну боротьбу з наявними та новими схемами.

Читайте також:
Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном
Програма Програма "Національний кешбек": Вже стартувала реєстрація виробників
Цьогоріч 1872 компанії заборгували зарплату працівникам Цьогоріч 1872 компанії заборгували зарплату працівникам
Боротьба з Боротьба з "дропами": Коли почне діяти та які обмеження запровадять