USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Блокування кордону. Польські перевізники не пропускають навіть гуманітарні та небезпечні вантажі

На КПП "Краківець – Корчова" вчора було заблоковано 12 тисяч вантажівок
перевізниик Польща_2
Штаб
Джерело: відкриті джерела

Польські перевізники, які протестують на кордоні з Україною, неодноразово блокували пропуск цистерн із паливом і гуманітарною допомогою для України, попри обіцянку цього не робити. Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій й інфраструктури України Сергій Деркач.

Чиновник зазначив, що заява про нібито пропуск польськими перевізниками фур з гумдопомогою та з небезпечними вантажами "не відповідає дійсності".

"Ми зафіксували численні факти, коли цистерни з паливом та гуманітарка стоять у чергах", – сказав він.

Водночас Деркач додав, що інформацію щодо такої ситуації передає польським колегам для реагування.

"Чекаємо відповідь, як це корелюється із заявами про безперешкодний перетин таких вантажів", – розповів заступник міністра.

За його словами, на КПП "Краківець – Корчова" вчора було заблоковано 12 000 вантажівок, перед "Дорогуськом" – стільки ж фур, а на "Рава-Руська – Гребенне" – 500 вантажних автомобілів.

Новини за темою: На кордоні з Польщею для допомоги заблокованим водіям запустили штаб. Що відомо

Блокування українського кордону з Польщею

З 6 листопада польські перевізники оголосили про початок страйку, який, за їхніми словами, триватиме до початку січня 2024 року. У результаті, у перші години вони практично заблокували три КПП на кордоні з Україною – "Ягодин – Дорогуськ", "Краківець – Корчова", "Рава-Руська – Гребенне", випускаючи та впускаючи вантажний транспорт не більше однієї фури в один бік на годину. Зазначимо, що ці обмеження не стосуються автобусів, легкових автомобілів та пішоходів.

Сьогодні члени Міжнародного союзу автомобільного транспорту (IRU) з Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії та Литви мають надіслати спільного листа президентові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн із закликом переглянути угоду, яка передбачає лібералізацію дорожнього руху з Україною.

Раніше ми повідомляли, що Європейська комісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, якщо влада не вирішить питання блокування перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною. У Єврокомісії наголосили, польська влада, відповідно до законодавства ЄС, зобов’язана забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах. Офіційно Єврокомісія не хоче коментувати заходи, які може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України