USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Китайська держкомпанія постачала Росії порох для патронного заводу, – NYT

За даними журналістів, Барнаульський патронний завод у РФ отримав із Китаю порох, якого достатньо для виробництва щонайменше 80 млн патронів
Китай
Камера відеоспостереження, яка виводить на вулицю, зображена поруч із прапором Китаю, 25 листопада 2021 року
Джерело: Reuters

Китайська державна компанія Poly Technologies у 2022 році щонайменше двічі здійснювала постачання в Росію великих партій бездимного пороху для виробництва патронів, повідомляє The New York Times.

За даними видання, Барнаульський патронний завод у РФ отримав із Китаю порох, якого достатньо для виробництва щонайменше 80 млн патронів.

Постачання було здійснено державною компанією Poly Technologies, щодо якої США раніше ввели санкції за поширення ракетних технологій і надання підтримки Ірану.

Газета зазначає, що ці дані "знову порушують питання про роль Китаю в підтримці Росії, яка веде загарбницьку війну в Україні".

Як заявив під час нещодавнього візиту до Пекіна держсекретар США Ентоні Блінкен, Китай запевнив Сполучені Штати, що не надає летальну допомогу Росії для використання в Україні. Блінкен зазначив, що уряд Сполучених Штатів "не бачить прямих свідчень, які цьому суперечать", однак він стурбований, що "приватні китайські компанії можуть надавати допомогу Росії".

Новини за темою: Китай готує загін надзвукових безпілотників-шпигунів: Чим це загрожує?

Поставки Poly Technologies на Барнаульський патронний завод, який випускає набої для автоматів Калашникова і снайперських гвинтівок, було здійснено вже після початку вторгнення Росії в Україну і, як прямо вказано в даних митного обліку, призначалися "для виробництва патронів іноземного зразка".

Видання зазначає, що в нього немає прямих доказів використання китайського пороху для виробництва саме бойових набоїв, однак опитані експерти вважають, що це припущення є найприроднішим у нинішній ситуації.

Барнаульський патронний завод внесено до списку підприємств, на які поширюються санкції Євросоюзу. Крім виробництва боєприпасів завод, за даними з відкритих джерел, міг служити тренувальною базою для терористичного угруповання "Вагнера".

У квітні NYT повідомляла, що Росія обходить західні санкції, закуповуючи через Вірменію, Казахстан і Китай чіпи та інші електронні компоненти, необхідні для виробництва зброї.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Кулеба пояснив, чому Китай не прийме ні українську ні російську сторону Кулеба пояснив, чому Китай не прийме ні українську ні російську сторону
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС