USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Швеція готова розгорнути в Латвії бойовий батальйон

Це є частиною зобов’язань Швеції щодо посилення обороноздатності та можливостей стримування НАТО
Швеція

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Швеція оголосила про намір брати участь у бойовій групі розширеної присутності НАТО в Латвії, розмістивши бойовий батальйон на території Латвії разом зі вступом Швеції до НАТО. Про це йдеться на сайті Міністерства оборони країни.

"Ми раді цьому важливому рішенню, яке разом із майбутнім вступом Швеції до НАТО стане вагомим внеском у зміцнення регіональної безпеки та оборони Латвії", – заявив міністр оборони Андріс Спрудс.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон оголосив про розгортання контингенту батальйонного рівня в Латвії на конференції з національної оборони "Суспільство та оборона" (Folk och Försvar) у Селені. Це є частиною зобов’язань Швеції щодо посилення обороноздатності та можливостей стримування Північноатлантичного альянсу.

Водночас Андріс Спрудс розповів шведським колегам про концепцію комплексної національної оборони, яка реалізується в Латвії, та її актуалізацію в латвійській системі освіти.

Крім того, політики також обговорили такі теми, як шлях Швеції до членства в НАТО, війна Росії в Україні, загроза дезінформації та виклики демократії, а також багато інших.

Новини за темою: Уряд Швеції планує побудову нових ядерних реакторів у країні

"Латвію та Швецію об’єднує багаторічна співпраця в кількох сферах, а також спільний погляд на демократію та регіональну безпеку", – додав Спрудс.

Що передувало?

У Швеції може бути війна, і всі шведи повинні діяти, щоб зміцнити стійкість країни, заявили головнокомандувач Збройних сил Мікаель Бюден та міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін.

Зокрема, міністр Болін зазначив, що ситуація невідкладна, і висловив стурбованість тим, що переозброєння цивільної оборони відбувається недостатньо швидко. Ці слова підтвердив головнокомандувач Збройних сил країни, який додав, що "це дуже серйозна ситуація".

"Тепер справа за тим, щоб перейти від слів і розуміння до дій", – сказав Бюден.

При цьому уточнив, що в останні роки багато зробили для зміцнення безпеки Швеції у вигляді значних інвестицій в оборону.

Допомога Швеції Україні

У липні уряд Швеції ухвалив стратегію співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023–2027 роки, яка передбачає приблизно 522 мільйони євро інвестицій та є найбільшою у шведській історії стратегією двосторонньої допомоги з розвитку.

Також шведський уряд 14 грудня 2023 року схвалив надання Україні зимового пакета допомоги в розмірі 124 мільйонів євро. 

Читайте також:
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ
Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі
"Коаліція дронів": Латвія відправить Україні першу велику партію безпілотників