USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Штат Техас проти Байдена. Республіканці пішли війною на президента США?

До виборів президента США ще досить довго, але вже зараз зрозуміло, що це буде те ще видовище
Мігранти
Мігранти на кордоні з США, у штаті Техас
Джерело: AP photo

Дуже хочеться на початку цього тексту написати щось прям дуже резонансне. Щось накшталт "У США відбувається державний переворот" з купою знаків оклику. Але, це не зовсім так. Принаймні, поки що. Хоча варто визнати, сама ситуація явно не дуже звична для американців, м'яко кажучи. Хоча, з іншої сторони, чого ще було чекати від передвиборчої кампанії Дональда Трампа? 

Добре, зрештою, давайте до справи. Отже, що взагалі відбувається. 

Операція "Самотня зірка"

Це парк Шелбі. Його площа - 19,2 га, він знаходиться на березі річки Ріо-Гранде в техаському містечку Ігл-Пас, що прямо на кордоні з Мексикою, і є одним із епіцентрів нелегальної міграції до Штатів. 

Шелбі парк у Техасі, на кордоні з Мексикою, через який нелегальні мігранти намагаються дістатися до США
Джерело: скріншот

А це губернатор штату Техас, республіканець Грег Ебботт. Він керує штатом з 2015 року, перемігши на виборах у 2014 році свою конкурентку, сенатора-демократа Венді Девіс більше ніж на 20% голосів. 

Губернатор Техасу Грег Ебботт
Джерело: відкриті джерела

Ебботт - типовий республіканець. Типові республіканці, як багато хто з вас вже встиг зрозуміти, одним із основних своїх завдань бачать боротьбу з нелегальною міграцією, яка, тут треба визнати, наразі є у числі найбільших внутрішніх проблем Сполучених Штатів. 

Для розуміння: як пише FAIR, у 2023 році зафіксовано найвищий рівень нелегальної міграції в історії США. Починаючи з жовтня минулого року, за 12 місяців Служба митного контролю "зіткнулася з приголомшливими 3,2 мільйонами нелегалів" на кордонах Штатів. І цей процес, звісно ж, не зупиняється. 

Операція "Самотня зірка", яка стартувала у 2021 році, за словами Ебботта, направлена на "боротьбу з нелегальною міграцією, незаконною торгівлею наркотиками та контрабандою людей".

Як зазначає Texas Tribune, коли про неї було оголошено вперше, на кордон було відправлено 500 членів Національної гвардії Техасу, потім було профінансовано розгортання ще 1800 солдатів, ще пізніше - направлено 1000 прикордонників та ще 400 членів Нацгвардії штату. У листопаді 2021 року операцію було значно розширено: до кордону відправили до 10 тис. членів Нацгвардії. 

Ебботт посилив штрафи за вторгнення на територію і наказав поліцейським штату заарештовувати мігрантів за звинуваченнями у незаконному проникненні на територію штату, коли їх ловлять на приватній власності. Демократи назвали це все простіше, політикою "спіймати та посадити", що по факту так і було, оскільки, як зазначають ЗМІ, сотням мігрантів "тижнями не оголошували звинувачення, а десяткам затриманих більше місяця не надавали адвоката". Вони просили федеральну владу розібратися з тим, що відбувається.

Але, ніхто з цим не розібрався. Операція продовжилася, вона триває і досі.

За даними CBS News Texas, cтаном на сьогодні 496 тисяч мігрантів було затримано за незаконне перебування в країні. Департамент поліції Техасу уточнює, що 38  500 мігрантам було пред'явлено кримінальні звинувачення. Поток мігрантів це, звісно ж, не зупинило, на саму операцію, станом на липень 2023 року, вже було витрачено, за даними Wall Street Journal, майже 5 мільярдів доларів, проте зупиняти її ніхто не збирався. 

Більше того, саме "завдяки" їй на початку 2024 року у Техасі було створено осередок напруженості федерального масштабу. Тепер повернімося до того, з чого починали. 

"Шелбі-путч"

Національна гвардія у парку Шелбі, штат Техас
Джерело: AP photo

Отже, все почалося 11 січня 2024 року. Національна гвардія Техасу взяла під свій контроль Шелбі-Парк, після цього губернатор Ебботт оголосив про його закриття. Нацгвардія штату не дозволила агентам прикордонного патруля продовжити свою роботу на території. Натомість, парк на кордоні почали огороджувати рядами колючого дроту, а на самій річці Ріо-Гранде - розміщати бар'єр з плавучих буїв, який у Мін'юсті назвали "загрозою судноплавству", і намагалися змусити Ебботта його прибрати, але наразі невдало. 

Майже через два тижні, 22 січня Верховний суд США відмінив заборону на доступ прикордонників до парку, які планували розібратися з вищевказаним колючим дротом. Але через два дні губернатор заявив, що відмовляється виконувати це рішення, пообіцявши "захищати суверенітет штату".

"Президент Байден порушив свою клятву сумлінно виконувати імміграційні закони, прийняті Конгресом", - йдеться у заяві Ебботта. "Замість того, щоб переслідувати мігрантів за федеральний злочин, пов'язаний з незаконним в'їздом, президент Байден направив своїх адвокатів до федеральних судів, щоб подати до суду на Техас за вжиття заходів щодо забезпечення безпеки кордону".

Губернатор підкреслив, що "право штату на самозахист є вищим законом країни і замінює будь-які федеральні закони, що суперечать цьому". 

Ебботт без підтримки не залишився. BBC пише, що відразу 25 губернаторів-республіканців підтримали свого колегу з Техасу у, по суті, відкритому протистоянні з федеральною владою. Вони опублікували спільну заяву солідарності, у якій зазначили, що Ебботт "вжив заходів щодо захисту американських громадян від історичного рівня нелегальних іммігрантів, смертельних наркотиків, таких як фентаніл, та терористів, які проникають до нашої країни".

Що далі?

Джо Байден

Джерело: відкриті джерела

Тут, насправді, дуже тонка грань. Навряд чи ви згадаєте, коли ще у Штатах була ситуація подібна нинішній, коли один із губернаторів відкрито не підкорявся федеральній владі. І зараз представники Демократичної партії вже закликають Байдена зайняти більш жорстку позицію щодо Техасу. 

А Білий дім може звернутися до суду щодо плавучих загороджень Ебботта на Ріо-Гранде та "перегибів" щодо нелегальних мігрантів.

Проте

Очевидно, Ебботт наразі утримується від надто радикальних заяв (ті, що згадані вище, дуже різкі, але повірте, ще не радикальні). А Байден утримується від власних важелів впливу. Приміром, від вводу Національної гвардії США до штату з метою наведення порядку. 

Чому? 

Є обережна підозра, через те, що все, що зараз відбувається - це елемент передвиборчої кампанії Дональда Трампа. Який, як уже не раз наголошувалося експертами, різними аналітиками, та і сам майбутній кандидат (ви ж розумієте, що шансів у Хейлі немає) цього не приховував, збирається "осідлати" тему нелегальної міграції до США (пам'ятаєте ще його знамениту стіну на кордоні з Мексикою?). 

Саме тому Ебботт зараз возить мігрантів автобусами до штатів, якими керують демократи. Саме тому зараз Байден намагається обережно оцінювати ситуацію і не робити різких рухів, тому що потрапив у своєрідний цугцванг. І саме тому, власне, зараз в Конгресі затримується голосування щодо допомоги Україні. 

Тому що мігранти. І тому що Байден поки що, схоже, не дуже розуміє, що з цим всім робити. На жаль. 

 

Читайте також:
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ
Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги