USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Шпигував за ЗСУ та здійснював підривну діяльність проти України: Експоліцейський з Миколаєва отримав підозру

Колаборанту загрожує до 12 років за ґратами
Затримано експоліцейського, який шпигував за Силами оборони на півдні України
Затримано експоліцейського, який шпигував за Силами оборони на півдні України
Джерело: СБУ

На Миколаївщині колишній правоохоронець став агентом ФСБ і передавав інформацію щодо розміщення Сил оборони на Одещині та Миколаївщині. Більше того, експоліцейський здійснював підривну діяльність проти України, передаючи ЗСУ хибні дані про переміщення техніки російських військових. Тепер колаборанту загрожує до 12 років за ґратами, повідомили в Офісі генпрокурора.

З матеріалів СБУ відомо, що колаборант є уродженцем міста Миколаїв. В період із 2016-го по 2020 рік він перебував на території тимчасово окупованого Криму та періодично їздив до РФ, де його залучила до співпраці російська спецслужба.

"На початку повномасштабного вторгнення він отримав завдання повернутися на материкову Україну та влаштуватися в один із підрозділів Національної поліції. Перебуваючи на посаді, він не тільки шпигував для ворога, але й здійснював підривну діяльність проти України. Встановлено, що агент РФ передавав українським захисникам неправдиві відомості про шляхи пересування ворожої військової техніки", – повідомили у спецслужбі. 

У березні 2023-го його звільнили з лав Національної поліції через скоєння ДТП у нетверезому стані. 

Разом з цим працівники Служби безпеки стежили за підозрюваним та фіксували його злочинну діяльність. Зокрема, з’ясувалось, що затриманий передавав дані окупантам у вигляді відміток на карті місцевості та графічних координат.

З окупантами чоловік комунікував через "зв’язкових", одним з яких був прокремлівський блогер Сергій Лебедєв (більш відомий під псевдонімом "Лохматий"), який перебуває у тимчасово окупованому Донецьку та працює на ФСБ. 

Під час обшуків у фігуранта вилучили телефон, який він використовував для комунікації з росіянами. Йому повідомили про підозру та затримали.

Затримано експоліцейського, який шпигував за Силами оборони на півдні України
Джерело: СБУ

У Офісі генпрокурора України додали, що затриманому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та боєприпасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань (ч. 3 ст. 114-2 КК України) і йому загрожує покарання – позбавлення волі до 12 років.

Як вчора стало відомо, Служба безпеки України заочно повідомила про підозру блогеру Мирославу Олешку, який незаконно виїхав з України під час повномасштабного вторгнення і займається інформаційно-підривною діяльністю, яка шкодить ЗСУ. Перебуваючи за кордоном, він систематично публікує відео і дописи, в яких дискредитує призов на військову службу у ЗСУ та закликає українців ухилятися від служби в армії, додали у відомстві.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали