USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Союзники й промисловці посилюють тиск на Берлін щодо відправки танків в Україну

Промисловці готові ремонтувати старі моделі і відправляти їх у Київ
Бундестаг
Бундестаг
Джерело: відкриті джерела

Країни-союзники та промисловці посилюють тиск на Бундестаг у питанні виділення Україні танків Leopard 2. Про це пише видання Handelsblatt.

Автори публікації нагадують, що новий федеральний міністр оборони Борис Пісторіус (СДПН) менш ніж через дві години після свого призначення виступив із заявою щодо підтримки України. Однак він продовжує офіційну лінію, яку раніше висловив канцлер Олаф Шольц: Німеччина передасть танки лише тоді, коли США будуть готові передати Україні Abrams.

Однак позиція Вашингтона з цього приводу теж незмінна: Abrams є "дуже складним" пристроєм, наприклад тому, що він має турбінний привід замість дизельного двигуна, заявив заступник міністра оборони США Колін Кал. Технічне обслуговування теж непросте. Йдеться не про доставку "символічно цінної" зброї, а про матеріал, "який реально допомагає Україні на полі бою". 

Країни-союзники, зазначають журналісти, потроху почали "втомлюватися" від цього і все голосніше заявляють про бажання постачати танки Україні. До прикладу, це Польща. Фінляндія та Іспанія також сигналізували про готовність до поставок.

Висловлюють нетерплячість і представники німецької промисловості, яка готова запропонувати Україні до 100 основних бойових танків, що можна відремонтувати. Як стало відомо Handelsblatt з індустріальних кіл, окрім сучасного Leopard 2, Leopard 1, британська модель Challenger 1 також можуть бути відремонтовані та передані Києву.

"Група Rheinmetall залучає Challenger 1 до гри і, за даними джерел, може закупити та модернізувати велику двозначну кількість британських танків в Омані. Транспортні засоби можуть бути передані Україні цього року", – розповів виданню чиновник, знайомий з перебігом подій. 

"Окрім Challenger Rheinmetall також пропонує постачати Leopard 1 і Leopard 2, стандартну зброю Бундесверу. Зі старішої моделі Leopard 1 20 основних бойових танків можуть бути переобладнані та продані цього року та ще 80 протягом 20 місяців. Фленсбурзька збройна компанія FFG також має на складі Leopard 1 і може модернізувати його для України. Незрозуміло, якою мірою Krauss-Maffei Wegmann (KMW) – основний виробник Leopard 2 – може брати участь у можливій поставці. Компанія поки зберігає мовчання з цього приводу", – резюмують автори публікації.

Зазначимо, що Бундестаг провалив голосування за виділення Україні танків Leopard 2.

Нагадаємо, у Сполучених Штатах Америки розглядають можливість передачі Україні бойових броньованих машин (ББМ) Stryker.

Раніше ми писали, що згода на передачу важкого озброєння Україні може бути повʼязана із побоюваннями західних посадовців стосовно того, що Росія піде навесні в новий наступ. Раніше вони відмовлялися від таких постачань, остерігаючись, що "можуть спровокувати Москву".

Читайте також:
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме