USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Блінкен закликає президента США зняти обмеження на застосування американської зброї на території Росії, – ЗМІ

В адміністрації Байдена тривають дискусії щодо дозволу Україні бити американською зброєю по РФ
Ентоні Блінкен
Ентоні Блінкен
Джерело: відкриті джерела

Після поїздки до Києва держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен закликає президента Джо Байдена зняти обмеження на використання Україною американської зброї по території Росії. Про це пише The New York Times.

За ініціативи Держдепу наразі в адміністрації Джо Байдена тривають активні дебати про те, щоб дозволити українцям вражати ракетні та артилерійські пускові установки, розташовані безпосередньо під кордоном з Росією. За словами президента Володимира Зеленського, саме ці цілі уможливили нещодавні територіальні здобутки Москви.

Зазначається, що пропозиція Блінкена, з якою він виступив після візиту до Києва минулого тижня, все ще перебуває на стадії формування. 

"Наразі незрозуміло, скільки його колег з найближчого оточення Байдена підписалися під нею", – додають у виданні.

За словами офіційних осіб, документ ще не був офіційно представлений президенту, який традиційно є найбільш обережним.

Речник Держдепу Метью Міллер відмовився коментувати внутрішні дискусії щодо української політики, зокрема звіт Блінкена після його повернення з Києва.

"Але посадовці, які брали участь в обговоренні, сказали, що позиція Блінкена змінилася, оскільки росіяни почали новий наступ. Російські війська розмістили зброю прямо по той бік кордону з Північно-Східної України і націлили її на Харків, знаючи, що у відповідь українці зможуть використовувати лише неамериканські дрони та інші види озброєнь для завдання ударів", – зазначають автори.

В NYT додають, що на США зараз посилюється тиск з метою допомогти Україні атакувати російські військові об'єкти, навіть якщо Вашингтон хоче зберегти заборону на удари по нафтопереробних заводах та іншій інфраструктурі.

"Британія, яка зазвичай йде в ногу з Вашингтоном у питаннях військової стратегії, непомітно зняла власні обмеження, щоб її крилаті системи Storm Shadow можна було використовувати для більш широкої націленості на Росію", – йдеться в публікації.

Зміна курсу може також вплинути на подальшу підготовку українських солдатів. Досі вони тренувалися на західному озброєнні на полігоні в Німеччині. Зараз Сполучені Штати також розглядають можливість відправки своїх військових в Україну для навчання, що раніше Байден забороняв.

Новини за темою: У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю

Варто нагадати, президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами про можливість завдавати ударів їхньою зброєю по цілях на території Росії. Втім, за його словами, "поки нічого позитивного (в цьому питанні) немає".

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі