USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Столтенберг закликав союзників НАТО дозволити Україні бити по Росії західною зброєю

На думку генсека альянсу, правила використання західної зброї слід пом’якшити
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг закликав союзників по НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для завдання ударів по військових цілях в Росії. Про це він заявив в інтерв'ю The Economist

"Настав час для союзників розглянути питання про те, чи варто їм зняти деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні. Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається в Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти легітимних військових цілей на російській території дуже ускладнює її захист", – сказав генсек.

На думку Столтенберга, Україна має право на захист, який включає завдання ударів по цілях на території РФ.

Столтенберг визнав ризик ескалації. За його словами, завдання полягає в тому, щоб "не допустити перетворення цієї війни на повномасштабну війну між Росією і НАТО в Європі".

Він також провів різницю між постачанням зброї, навчанням і військовими діями.

"Ми проводимо навчання, ми надаємо зброю, боєприпаси Україні, але ми не будемо брати безпосередньої участі з території НАТО в бойових діях над Україною або в Україні. Це різні речі", – наголосив генеральний секретар блоку.

Столтенберг також прокоментував пропозицію розмістити війська в Україні, якщо її уряд звернеться з відповідним проханням. Цю ідею, зокрема, відстоює президент Франції Еммануель Макрон.

"Це не є планом... Ми не маємо жодного наміру відправляти наземні війська НАТО в Україну, тому що наша мета... була подвійною: підтримати Україну, як ми це робимо, але також гарантувати, що це не переросте в повномасштабний конфлікт", – уточнив він.

Нагадаємо, після поїздки до Києва держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен закликав президента Джо Байдена зняти обмеження на використання Україною американської зброї по території Росії

Зазначалося, що за ініціативи Держдепу наразі в адміністрації Джо Байдена тривають активні дебати про те, щоб дозволити українцям вражати ракетні та артилерійські пускові установки, розташовані безпосередньо під кордоном з РФ. 

Варто також нагадати, президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами про можливість завдавати ударів їхньою зброєю по цілях на території Росії. Втім, за його словами, "поки нічого позитивного (в цьому питанні) немає".

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом