USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Школярі мають навчатись 12 класів, бо університет – це місце освіти дорослих, – заступник очільника МОН

Україна – остання країна в Європі, в якій немає 12 класу
Михайло Винницький
Михайло Винницький
Джерело: відкриті джерела

В Україні потрібно запровадити 12-річну шкільну програму, щоб вступники були вже дорослими. Про це заявив заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький в ефірі UWN.

"Ми остання країна в Європі, в якій немає 12 класу. Багато є дискусій на цю тему, але давайте подивимося на те, а чому в Європі перейшли на дванадцятирічну. Не тому, що нам потрібно просто розтягнути задоволення школи, питання не в тому, щоб розтягнути, а навпаки, щоб змінити цю програму... Нам надзвичайно важливо, щоб вступник майбутній був вже дорослий, тому що університет – це місце освіти дорослих, не 17-літніх. Якщо ви маєте дітей, ви маєте розуміти, що різниця між 17 і 18 колосальна", – сказав він.

Винницький зазначив, що 17 та 18 років – це зміна парадигми людини. За його словами, це полегшує питання гуртожитків та індивідуальних траєкторій, зокрема відповідальності студента.

"Ми звикли до того, що ми зараз говоримо останні два роки, що Україна здобула суб’єктність, – це правда, на міжнародній арені ми здобули суб’єктність, але наші діти так само мають здобувати певну суб’єктність. Це означає вибір, це означає відповідальність за власний вибір, це означає, що з 18 років ти дорослий і якщо ти здобуваєш освіту – це вже твоє надбання, не тому, що тебе батьки туди послали, а тому що ти сам туди хотів і прийняв певні рішення, за які ти потім будеш нести відповідальність", – додав він.

Освітня реформа

Масштабна освітня реформа в Україні бере початок у 2017 році. Згідно зі згаданим законом "Про освіту", який регулює основні засади нової освітньої системи, перехід на 12-річну систему шкільної освіти має відбутися у 2027 році як частина реформи НУШ (Нової української школи). У 2018 році Кабмін затвердив новий Державний стандарт початкової освіти.

З 2018/2019 навчального року за цим стандартом почали навчання першокласники по всій Україні. Уже зараз за новими навчальними програмами і відповідно до Державного стандарту початкової школи, який відповідає реформі початкової освіти, навчаються всі початкові класи (від першого по четвертий).

Тобто усі ті, що вступили до школи у 2018 році і пізніше, вчитимуться 12 років.

Читайте також:
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою
Хлопців і дівчат не розподілятимуть на предметі Хлопців і дівчат не розподілятимуть на предметі "Захист України": Нардепи підтримали законопроєкт
Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами