USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Щоб вступити до ЄС, Україні знадобиться навіть змінити Конституцію, – Стефанішина

Зміни до Основного закону не обов’язково вноситимуть наприкінці переговорів про вступ
Стефанішина
Ольга Стефанішина
Джерело: Українська правда

Наближення українського законодавства до європейського буде комплексним процесом під час вступу України до ЄС і для цього треба буде змінити Конституцію. Про це сказала віцепрем’єр-міністр з питань євроінтеграції та міністр юстиції Ольга Стефанішина під час інтерв’ю "Європейській правді".

Посадовиця переконана, що на шляху до членства в ЄС в Україні мають змінитися засади функціонування державних інституцій. І приєднання України до Євросоюзу потребуватиме змін до Конституції країни, без чого ніяк не обійтися.

Разом з тим, пояснює Стефанішина, зміни до Основного закону не обов’язково вноситимуть наприкінці переговорів про вступ. Однак "вже зараз є питання, які вимагають цього".

"Безумовно, може йтися про те, що ці зміни до Конституції набудуть чинності разом із набуттям Україною членства в ЄС. Але підготовку до цього ми маємо вести вже зараз, щоб уся наша правова система була до цього готова", – стверджує віцепрем’єр.

Зокрема нині вже постане питання про застосування рішень Європейського суду, а також про застосування регламентів ЄС, які для України стануть нормами прямої дії.

Новини за темою: Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює питання Волинської трагедії, – Туск

Нагадаємо, 25 червня офіційно стартували переговори про вступ України до Європейського Союзу. Це відбулося на Першій міжурядовій конференції в Люксембурзі.

Під час міжурядової конференції прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що понад два роки тому президент Володимир Зеленський підписав заявку України на вступ до Євросоюзу. Потім Європейська рада підтвердила статус кандидата України на вступ до блоку.

Сам початок переговорів ще не дорівнює швидкому вступу в Євросоюз. Адже, як заявляв голова Євроради Шарль Мішель, Україна може стати членом блоку до 2030 року, "якщо обидві сторони виконають домашні завдання". 

Читайте також:
ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії
Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України Португалія закликає ЄС почати підготовку до вступу України
Стефанішина збирається посилити Мін'юст з погляду євроінтеграції Стефанішина збирається посилити Мін'юст з погляду євроінтеграції
ЄС, США і Британія підпишуть першу міжнародну угоду про використання штучного інтелекту, – ЗМІ ЄС, США і Британія підпишуть першу міжнародну угоду про використання штучного інтелекту, – ЗМІ