USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює питання Волинської трагедії, – Туск

Туск наголосив, що Україна не буде членом Європейського Союзу без польської згоди
Дональд Туск
Дональд Туск
Джерело: відкриті джерела

Слова українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби про операцію "Вісла" та "українські території" викликали обурення серед поляків. Зокрема, їх прокоментував прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, передає PAP.

Він заявив, що Київ повинен усвідомити, що роз'яснення історичних питань лежить насамперед в інтересах України, яка не вступить до ЄС без польської згоди. За його словами, Україна все одно повинна буде "відповідати польським очікуванням, що стосується не копання в історії, а побудови відносин на основі правди про цю історію".

"Адже я знаю, що ця істина не чорно-біла, що на польській стороні тільки ангели, а на українській - злочин, але тим більше правда, ексгумація і чесна оцінка того, що сталося під час Другої світової війни і після неї є необхідною - це елементи, необхідні для того, щоб налагодити хороші польсько-українські відносини", – сказав Туск.

Він підтримав твердження, що Україна не може стати членом Європейського Союзу, доки Варшава і Київ не вирішать питання Волинської трагедії.

"Україна не буде членом Європейського Союзу без польської згоди. Україна повинна відповідати стандартам, і вони різноманітні - це не тільки питання кордону, торгівлі, правових та економічних стандартів. Це також питання стандартів, я б сказав, культурно-політичних", – наголосив Туск.

Передісторія

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідав Campus Polska Przyszłości в середу, де він зустрівся з молоддю разом із головою польської дипломатії Радославом Сікорським.

Коли з аудиторії пролунало питання щодо відновлення ексгумації жертв Волинської трагедії, Кулеба звернув увагу на те, що зустріч учасників Кампусу проходить в Ольштині, куди українське населення було переселено в 1947 році в рамках операції "Вісла". 

І всі ці українці, за його словами, "були примусово вигнані з українських територій, щоб жити, зокрема, в Ольштині.

Що відомо про Волинську трагедію?

Волинська трагедія – взаємні етнічні чистки польського та українського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського й польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Йдеться про десятки тисяч загиблих.

17 грудня 2014 року під час виступу у Варшаві перед обома палатами польського парламенту та за присутності польського президента Броніслава Коморовського, прем’єр-міністра Польщі Еви Копач і членів уряду Польщі президент Петро Порошенко попросив у поляків пробачення за Волинську трагедію.

На початку червня 2016 року відомі українці, серед яких резиденти Леонід Кравчук і Віктор Ющенко звернулись з відкритим Зверненням до проводу Польської держави та всього суспільства, в якому були слова "пробачаємо та просимо про вибачення".

Читайте також:
У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха
Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги