USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Що потрібно для деокупації Криму: Данілов назвав 12 кроків

Один з них – руйнування Кримського мосту
Крим
Джерело: відкриті джерела

Рада національної безпеки та оборони України вже розробляє конкретні кроки для деокупації Криму. Про це у своєму Facebook написав секретар РНБО Олексій Данілов.

Які це 12 кроків

Данілов зауважив, що це поки "широкі мазки". Насправді заходів буде набагато більше.

Крок 1: Пам'ятник російському кораблю

На суспільне обговорення буде винесено питання щодо проєкту та місця розташування в Криму пам’ятника "русский военный корабль идёт на@уй". З метою економії державних коштів може бути використаний п'єдестал пам‘ятника затопленим кораблям у Севастополі.

Крок 2: Люстрація за колабораціонізм

Крім кримінального переслідування за колабораціонізм і держзраду розробляється люстраційний механізм персональної оцінки, яким, зокрема, визначається рівень відповідальності та ступінь залучення конкретних осіб, громадян України, жителів Криму до підтримки діяльності окупаційних адміністрацій, що передбачає зокрема обмеження прав участі у виборах – обирати і бути обраними.

Крок 3: Суд над правоохоронцями і держслужбовцями

Стосовно державних службовців, суддів, прокурорів, працівників правоохоронних органів та інших категорій осіб, які станом на 2014 рік знаходились у штаті органів влади України, МВС, СБУ, МОУ та ін., а після лютого 2014 року працювали в російських окупаційних структурах, українські суди визначать, чи підлягають вони кримінальній відповідальності.

"Але якщо не підлягають, вони позбавляються державних пенсій в тому числі із забороною подальшого працевлаштування на роботу в держорганах і органах місцевого самоврядування України. "Вовчий квиток" – назавжди", – пояснив він.

Водночас Данілов зазначив, що надання Силам оборони України та слідству важливої інформації, яка стосується питань національної безпеки, може стати підставою для пом’якшення кримінального покарання.

Крок 4: Видача Росією усіх підозрюваних у держзраді

Росія або інше формування, яке буде претендувати на правонаступництво, забезпечує безумовну і повну видачу всіх підозрюваних у державній зраді та в інших кримінальних злочинах осіб як громадян України, так і громадян Росії, причетних до воєнних злочинів (міжнародні злочини, що не мають строків давності – геноцид, воєнні та проти людяності), скоєних на території нашої держави в цілому і Криму зокрема.

Крок 5: Покарання пропагандистів

Пропагандисти-журналісти, медійники та різного роду експерти, які сприяли окупації, мілітаризації дитячого виховання та розпалюванню ворожнечі проти України українців, кримських татар та інших національностей – група особливої уваги, злочини яких будуть розслідувані українськими, а за необхідності міжнародними правоохоронними структурами.

"У законний спосіб за вироком суду будуть позбавлені волі, звань, пенсійного забезпечення, майна, честі та поваги", – наголосив Данілов.

Крок 6: Росіяни, що живуть в Криму з 2014 року, – на вихід

Громадяни Російської Федерації, які незаконно приїхали проживати на Кримському півострові після лютого 2014 року, мають негайно залишити територію України у визначений законом термін.

Крок 7: Повернення українцям їх власності у Криму

Правочини, вчинені не за українським законодавством після лютого 2014 року, в тому числі щодо нерухомого майна, визнаються нікчемними – закон, який діє вже дев'ять років. Право власності на майно залишається за громадянами України. Якщо майно привласнене або націоналізоване окупантами, воно повертається власникам.

"Важливо пам’ятати (!) – будинки, квартири, земельні ділянки та інша нерухомість, придбані громадянами Росії в Криму, варті не більше ніж майбутнє Аксьонова чи надії на вихід Константінова та подібного колаборантського непотребу за умовно-достроковим звільненням", – наголосив секретар РНБО.

Крок 8: Демонтаж Керченського мосту

Транспортний перехід у місті Керч Автономної Республіки Крим демонтується з метою забезпечення повної свободи мореплавства в рамках програми відшкодування збитків.

Крок 9: Детоксикація населення

Реалізується комплексна програма "Детоксикація" – нейтралізація наслідків багаторічної дії російської пропаганди на суспільну свідомість частини населення півострова. Зокрема, використовуючи досвід застосування дієвих методів денацифікації Німеччини у 40-х роках, серед яких участь виявлених груп активної підтримки російської окупації у громадських роботах з відбудови зруйнованих українських міст, процесах ексгумації та перепоховання жертв російської агресії (для осіб, визнаних винними у таких злочинах судом). Надання максимально широкого доступу до інформації щодо злочинів путінського режиму.

Крок 10: Документальна база злочинів

Створення документальної бази фактів російських злочинів проти українських громадян, які чинили спротив окупації. Відновлення в правах українських та кримськотатарських активістів.

Крок 11: Звільнення всіх, кого переслідувала РФ

Негайне звільнення всіх громадян України, кримських татар, українців, які були переслідувані РФ за політично вмотивованими ознаками з 2014 року з відшкодуванням завданих моральних збитків.

Крок 12: Перейменування Севастополя

Ураховуючи місце та роль в ідеології рашизму, системі негативного міфотворення і переписування історії, так званий "город русской славы" (Севастополь, – ред.) перейменовується в "Об‘єкт №6".

"Верховна Рада України пізніше приймає рішення про нову назву міста. Можливо, Ахтіар", – додав Данілов.

Нагадаємо, раніше колишній командувач військ США у Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес заявляв, що Україна може звільнити Крим від російських окупантів до літа 2023 року, але за умови надання українській армії далекобійних ракет.

Читайте також:
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові
Данілова звільнено з посади секретаря РНБО: На його місце призначено Литвиненка Данілова звільнено з посади секретаря РНБО: На його місце призначено Литвиненка
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео