USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ще один американський штат заборонив Трампу висуватися в президенти, – CNN

Рішення ухвалено через його участь у заколоті
Дональд Трамп
Дональд Трамп
Джерело: відкриті джерела

Керівник виборчої комісії штату Мен виключив колишнього президента Дональда Трампа з виборчого бюлетеня на виборах 2024 року. Про це повідомляє CNN.

Таке рішення ухвалили з урахуванням 14-ї поправки, яка забороняє участь у виборах організаторів та учасників заколоту.

Державний секретар штату Мен, демократ Шенна Беллоуз, оголосила це рішення в четвер, 28 грудня, після того як очолювала адміністративне слухання на початку цього місяця щодо відповідності Трампа займаній посаді. Оскарження проти політика подала двопартійна група колишніх законодавців штату.

Рішення Беллоуз може бути оскаржене в суді штату. Команда Трампа, ймовірно, оскаржить його.

"Я не просто так дійшла такого висновку "Демократія священна...". Я пам'ятаю, що жоден держсекретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти доступу до виборчих бюлетенів на підставі третього розділу 14-ї поправки. Я також пам'ятаю, однак, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі в заколоті", – написала Беллоуз.

На думку CNN, рішення суду штату Мен спирається на імпульс, про який заявляли критики Трампа після аналогічного рішення суду штату Колорадо. Кілька інших штатів, таких як Мічиган і Міннесота, відхилили подібні спроби.

Ратифікована після Громадянської війни 14-та поправка говорить, що американські чиновники, які "беруть участь" у повстанні, не можуть обіймати свої посади в майбутньому. Однак це положення є розпливчастим і не уточнює, як саме має бути реалізована ця заборона.

Нагадаємо, Верховний суд штату Колорадо в США ухвалив виключити Дональда Трампа зі списку кандидатів на пост президента у 2024 році через його роль в акціях протесту біля Капітолія 6 січня 2021 року. 

Вибори у США

Президентські вибори у Сполучених Штатах заплановані на осінь 2024 року. Згідно з прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден, а від республіканців – колишній глава держави Дональд Трамп. Голоси мають бути офіційно підраховані до 6 січня 2025 року, а на 20 січня заплановано інавгурацію.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США