USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Шахраї використовують останній обмін військовополоненими для власної наживи, – Лубінець

Для того аби бути більш схожими на повернутих воїнів, у профілях аферистів можуть бути фото та відео з "обміну 230"
Обмін полоненими_3

Обмін полоненими. 3 січня 2024 року

Джерело: Володимир Зеленський

У соціальних мережах з’явилися аккаунти, які представляють себе звільненими з полону захисниками і обіцяють надати інформацію начебто про тих військових, яких "бачили" у ворожому полоні. Після цього починають просити гроші, таким чином використовуючи останній обмін полоненими для власної наживи, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Зокрема, омбудсман зазначив: для того аби бути більш схожими на повернутих воїнів, у профілях можуть бути фото та відео з "обміну 230" чи фото- та відеоматеріали з інших подібних подій.

"Не вірте цьому! У жодному разі не надсилайте гроші! За цими сторінками та профілями соцмереж ховаються шахраї!" – попередив Лубінець.

Що передувало?

3 січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнили 230 українців та українок.
 
Серед звільнених – представників Збройних сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Новини за темою: Росіяни розстріляли українських військовополонених під Запоріжжям. Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що команда глави держави повертає оборонців Маріуполя та "Азовсталі", острова Зміїний, полонених з ЧАЕС. 

"Важкий обмін після тривалої паузи – це результат, який дався великими зусиллями команди. Ворог тримав у полоні цивільних викладачів, а також поліцейського, який до останнього лишався в Маріуполі, розвозив гуманітарну допомогу людям. Щасливий за родичів тих, хто зустріне вдома своїх рідних, вони чекали їх так довго. Дякую Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими, продовжуємо роботу. У нас чітке завдання від Володимира Зеленського – повернути всіх. Працюємо", – сказав Єрмак.

Згодом Лубінець в ефірі телемарафону заявив, що протягом найближчих тижнів може відбутися ще один обмін військовополоненими між Україною та Росією. 

"Сподіваюся, в цьому році цей процес обміну покаже системність. І протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати наших героїв поверненням додому", – додав уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Омбудсман також розповів, що українські захисники й захисниці, які повернулися з полону 3 січня, перебували там від 6 місяців до 1,5 року. Всі військові у поганому фізичному стані – виснажені та дуже схудли.

Новини за темою: Як відбувся обмін Медведчука на азовців, – подробиці від WSJ
Читайте також:
У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, – Зеленський
Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію