USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Шахраї стали активнішими, ніж до початку повномасштабної війни, – Опендатабот

Однак на 17% зменшилася кількість справ про шахрайство восени
шахраї

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні шахраї стали активнішими, аніж до початку повномасштабного вторгнення. Проте на 17% зменшилася кількість справ про шахрайство восени й цьогоріч лише 16,5% справ про шахрайство доходять до суду, наводять дані на порталі Опендатабот.

За статистикою, за 10 місяців 2023 року облікували 73 тис. 160 кримінальних проваджень за ст. 190 про шахрайство.

"Цьогоріч зафіксували в 1,3 раза більше випадків, аніж загалом за попередні два роки 2021–2022 – 55 тис. 933. Натомість від початку осені відкритих проваджень про шахрайство істотно поменшало – аж на 17%. Восени середня кількість нових проваджень зменшилася на 17%", – йдеться в повідомленні.

Разом з тим у вересні та жовтні в середньому на місяць реєстрували близько 6,8 тисячі проваджень. Для порівняння, з травня по серпень 2023 року в середньому відкривали 8,2 тисячі нових справ.

Аналітики зауважують, що кількість справ щодо шахрайства почала стрімко зростати влітку 2022 року.

"Навіть попри помітний спад восени 2023-го, шахраї все ще активніші, аніж до початку повномасштабного вторгнення. Восени 2021 року в середньому відкривали 1 тис. 900 справ за статтею про шахрайство. Попри зростаючу активність шахраїв, частка справ, яка доходить до суду, зменшилась: так, у 2023 році підозру вручили по кожній п’ятій справі, а до суду надійшло лише 16,5% від відкритої кількості проваджень", – додали в Опендатабот.

Для порівняння, за відповідний період у 2021 році до суду доходило 30% від усіх облікованих справ.

Новини за темою: Історичний антирекорд: Цьогоріч в Україні було відкрито майже 60 тис. кримінальних проваджень за шахрайство

Активність кібершахраїв

В Україні від початку повномасштабного вторгнення зросла активність кібершахраїв. Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукують людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від імені держави, міжнародних та благодійних організацій. 

"Виявили, що 11% українців ставали жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення. Виявилось, що найчастіше злочинці ошукують молодь (18–24) та людей у віці 65+", – констатують на платформі Опендатабот.

Боротьба з шахраями

За вісім місяців 2023 року в Україні відкрили майже 60 тисяч проваджень про шахрайство за ст. 190 ККУ. Це більше, ніж навіть загалом за два попередні два роки: так, у 2021-му було відкрито 23,8 тисячі проваджень, а у 2022-му – 32 тисячі.

До того ж Нацбанк країни запустив інформаційну кампанію #ШахрайГудбай, мета якої – навчити українців правил безпеки безготівкових та онлайн-платежів.

Як вберегтися від шахраїв?

Кіберполіція рекомендує ретельно перевіряти правильність URL-адреси необхідного сайту.

"Навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт", – уточнює головний інспектор відділу комунікації Департаменту кіберполіції Артем Олещенко.

Ще одне слабке місце – мобільні номери за передплатою (припейд, – ред.). Передплата не вимагає пред’яви документів, підписання будь-яких договорів, а послуги надають лише за наявності грошей на рахунку.

"Якщо у вас припейд-номер, ви вже у зоні ризику на 100%", – розповідає голова підкомітету з питань кібероборони та кіберрозвідки Олег Федієнко.

За словами фахівця, шахраї можуть перевипустити припейд SIM-картку через дилерів-операторів за 200–300 доларів. З мобільним номером і прізвищем користувача зловмисники можуть вкрасти дані банківської картки, доступ до "Дії", цифровий підпис тощо.

Захиститися від цього сценарію допоможе перехід на контрактний номер телефону, який підв’язаний до паспорта людини, кажуть спеціалісти. Таку SIM-карту зловмисники не можуть перевипустити. Щоб захисти свої дані у "Дії", додаток варто прив’язати до контрактної SIM-карти.

Також працівники магазину чи пошти мають сканувати QR-код електронних документів у "Дії" або просити фізичні документи, якщо немає технічної можливості його відсканувати.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот