USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Історичний антирекорд: Цьогоріч в Україні було відкрито майже 60 тис. кримінальних проваджень за шахрайство

Попри сплеск проваджень, лише 14% від цих справ доходило до суду
шахрайство
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні цьогоріч зафіксована аномальна активність шахраїв. Цьогоріч було відкрито майже 60 тисяч кримінальних проваджень за шахрайство – найбільше за останні роки. Втім, попри сплеск, лише 14% від цих справ доходило до суду. Про це пише "Опендатабот".

Так, за вісім місяців 2023 року в Україні було відкрито 59 605 кримінальних проваджень за шахрайство – стаття 190 ККУ. Це більше, аніж за два попередні роки разом. Зокрема, у 2021 році було відкрито 23 847 кримінальних справ, а у 2022-му – 32 086.

Цьогоріч кількість нових проваджень росте щомісяця. Так, якщо на початку року в середньому за місяць було 6,7 тисячі нових проваджень проти шахраїв, то вже з травня середня кількість відкритих проваджень у місяць складала 8,2 тисячі.

Кількість кримінальних проваджень за шахрайство
Джерело: Опендатабот

Втім, попри зростання кількості відкритих проваджень, щороку кількість справ, що доходять до суду, меншає. Так, за вісім місяців 2023 року до суду доходило лише 14% від загальної кількості відкритих проваджень. Для порівняння, у відповідний період 2021 року до суду потрапляло 30% від загальної кількості кримінальних проваджень.

До речі, в травні національна поліція ліквідувала масштабну шахрайську мережу, в якій брали участь 56 фігурантів. Зловмисники розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки українців. Так, вони отримали доступ до рахунків більше ніж 10 тисяч громадян і привласнили близько 15 мільйонів гривень.

Згодом працівники Державного бюро розслідувань викрили у Дніпрі організовану групу, яка під виглядом допомоги Збройним силам України виманювала пальне у представників автозаправних станцій.

А от на Київщині шахрайка за 150 тис. гривень обіцяла "допомогти" повернути людей з полону.

Читайте також:
Допомагали ухилянтам: Керівницю Хмельницької МСЕК та її сина викрили на незаконному збагаченні на 6 млн доларів Допомагали ухилянтам: Керівницю Хмельницької МСЕК та її сина викрили на незаконному збагаченні на 6 млн доларів
Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Привласнили понад два мільйона доларів: Правоохоронці ліквідували міжнародний шахрайський кол-центр Привласнили понад два мільйона доларів: Правоохоронці ліквідували міжнародний шахрайський кол-центр