USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Історичний антирекорд: Цьогоріч в Україні було відкрито майже 60 тис. кримінальних проваджень за шахрайство

Попри сплеск проваджень, лише 14% від цих справ доходило до суду
шахрайство
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні цьогоріч зафіксована аномальна активність шахраїв. Цьогоріч було відкрито майже 60 тисяч кримінальних проваджень за шахрайство – найбільше за останні роки. Втім, попри сплеск, лише 14% від цих справ доходило до суду. Про це пише "Опендатабот".

Так, за вісім місяців 2023 року в Україні було відкрито 59 605 кримінальних проваджень за шахрайство – стаття 190 ККУ. Це більше, аніж за два попередні роки разом. Зокрема, у 2021 році було відкрито 23 847 кримінальних справ, а у 2022-му – 32 086.

Цьогоріч кількість нових проваджень росте щомісяця. Так, якщо на початку року в середньому за місяць було 6,7 тисячі нових проваджень проти шахраїв, то вже з травня середня кількість відкритих проваджень у місяць складала 8,2 тисячі.

Кількість кримінальних проваджень за шахрайство
Джерело: Опендатабот

Втім, попри зростання кількості відкритих проваджень, щороку кількість справ, що доходять до суду, меншає. Так, за вісім місяців 2023 року до суду доходило лише 14% від загальної кількості відкритих проваджень. Для порівняння, у відповідний період 2021 року до суду потрапляло 30% від загальної кількості кримінальних проваджень.

До речі, в травні національна поліція ліквідувала масштабну шахрайську мережу, в якій брали участь 56 фігурантів. Зловмисники розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки українців. Так, вони отримали доступ до рахунків більше ніж 10 тисяч громадян і привласнили близько 15 мільйонів гривень.

Згодом працівники Державного бюро розслідувань викрили у Дніпрі організовану групу, яка під виглядом допомоги Збройним силам України виманювала пальне у представників автозаправних станцій.

А от на Київщині шахрайка за 150 тис. гривень обіцяла "допомогти" повернути людей з полону.

Читайте також:
У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник
Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук