USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Сергій Ауслендер: Оборонне співробітництво України та Ізраїлю – це айсберг, і ми бачимо лише маленьку вершину, а цікаві речі сховані під водою

Ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер в інтерв’ю UWN пояснює, як на практиці може виглядати військове співробітництво України та Ізраїлю, що таке система раннього оповіщення населення і як вона працює
Сергій Ауслендер
Джерело: UWN

Стало відомо, що Ізраїль поставить Україні високотехнологічний пристрій, який відловлюватиме дрони. На якому етапі цей процес?

Поки що схвалено ліцензії на поставку, тобто держава дозволила приватним компаніям цим займатися. Потрібно розуміти, що ізраїльське збройове лобі ледь не від початку повномасштабного вторгнення тисне на уряд з вимогою дозволити збройовий експорт в Україну. Тому що це бездонний ринок, туди надходять системи з усього світу, системи з усього світу там проходять обкатку, зокрема новітні. З ізраїльського боку досить нерозумно було б такою можливістю не скористатися, тим паче Україна не просить подарувати, а просить їх продати.

Взяти ті ж "Байрактари", доволі посередні безпілотники, в усякому разі порівняно з ізраїльськими, але, тим не менш, вони стали ледь не символом цієї війни, українського опору. А на їхньому місці могли б бути ізраїльські.

Я вважаю, що ці системи поставлять, тому що процес пішов, перешкод більше немає. Що стосується самих систем, то це не якісь кулемети, які стріляють, збивають дрони. Це системи радіоелектронної боротьби, грубо кажучи, глушилки, тільки дуже високотехнологічні, здатні дрон заглушити і приземлити. Тобто в окремих випадках – впустити, в окремих випадках – посадити і взяти під контроль. Ізраїль дуже сильний у цих технологіях радіоелектронної боротьби. Зрозуміло, тут є аспект практичний – Ізраїль хоче ці системи перевірити в бойових умовах, чи працюють вони на іранських дронах, тому що рано чи пізно іранські дрони доведеться нам збивати. Загалом виходить, що вигідна угода обом сторонам.

Новини за темою: Євген Корнійчук: Зараз в Ізраїлі суттєва зміна риторики і підходів щодо відносин з Україною

Як скоро може відбутися постачання?

Це дуже сильно залежить від того, про які системи йдеться. Але головну перешкоду знято, ліцензію на експорт затверджено. Найімовірніше, йдеться про компанії Elbit Systems і Rafael Advanced Defense Systems, їм видали дозвіл на постачання противодронових систем в Україну. Далі вже домовляйтеся самі: коли, скільки, в яких обсягах тощо. Я вважаю, що якийсь заділ у наявності цих систем уже є, це доволі швидко можна завантажити в літак і перекинути куди-небудь у Європу, а звідти по землі – в Україну.

Крім цих систем, що ще може бути найближчим часом відправлено в Україну?

Ізраїль у цих питаннях публічності не любить. Той факт, що заявили публічно про те, що ми будемо поставляти системи в Україну, – це дуже серйозний прорив. Це, я вважаю, якийсь сигнал тій же Москві, наприклад, або тому ж Ірану. Насправді як мені здається, військове співробітництво Ізраїлю та України – це айсберг, у якому ми бачимо тільки його верхівку, а більша частина прихована десь у глибинах. Періодично якась інформація з'являється: то бронемашини ізраїльського виробництва помітять, то касетні міни, які Ізраїль з давніх-давен взагалі ніколи нікому не постачав на експорт, їх зняли з виробництва після підписання конвенцій, і раптом – вони опинилися в Україні. Я вважаю, що ця співпраця має ширший характер.

Що саме ще можуть обговорити? Тут такий великий простір для фантазії, враховуючи, що в Ізраїлі багато різних розробок: від систем зв'язку до протитанкових ракет дуже великої дальності. Це не гранатомети, які стріляють на 500 м, це, наприклад, ракета Spike, яка може летіти на 25 км. Є системи ППО, Ізраїль дуже сильний у модернізації старої радянської техніки, яку теж можна зусиллями ізраїльських фахівців доводити до сучасного рівня.

Раніше говорили про ізраїльську систему оповіщення населення. Розкажіть про цю систему більш детально, і коли вона може бути в Україні?

Наскільки я розумію, робота зі створення цієї системи вже триває. Штука в тому, що ця система – це не якась чарівна коробочка, яку поставив, увімкнув і система працює. Там дуже складно влаштовано, туди потрібно інтегрувати масу всього. В Ізраїлі це працює так: у Секторі Гази вилітає ракета терориста, і в той момент, коли вона відривається від землі, комп'ютери прораховують її траєкторію, бачать місце, куди вона впаде, з точністю до сотень метрів, тривогу оголошують тільки в цьому місці, це може бути місто або навіть окремий район міста, а в усьому іншому Ізраїлі тривогу не вмикають.

Це все пов'язується з системою "Залізний купол", воно активує систему, дає команду на перехоплення, або не дає, якщо ракета летить у те місце, де немає людей і об'єктів. Усе це паралельно з мобільним зв'язком: люди отримують собі на телефон сповіщення, і все це працює без участі людини, це все робиться автоматично, це навіть не частки секунди, це менше ніж частки секунди. Наприклад, летить ракета до міста Ашкелон, у неї підлітний час від 30 до 40 секунд, і за цей час потрібно прорахувати траєкторію, зрозуміти, куди це ракета летить, дати команду на перехоплення, увімкнути систему повітряної тривоги, причому це потрібно зробити за перші 10 секунд, щоб у цивільних було хоча б секунд 30, щоб сховатися.

Новини за темою: Денис Десятник: Україні зараз не потрібна загальна мобілізація, але навчатися повинні всі

В Україні це буде складніше зробити, ніж в Ізраїлі, тому що територія набагато більша, загрози інші, по вас б'ють крилатими, балістичними ракетами і дронами. З дронами розберуться, ваша ППО і так справляється цілком непогано, але ось ракети балістичні – з ними складніше мати справу. Їхні траєкторії гірше прораховуються.

Як тут допоможе ця система оповіщення?

Щонайменше, можна буде вмикати тривогу в одній області, а не в усій Україні.

Умовно кажучи, з'явиться застосунок, як в Ізраїлі, який буде у людей на телефонах, і він видаватиме сигнал?

Зокрема застосунок, система повітряної тривоги. Аж до того, що в нас на деяких радіостанціях переривається мовлення і звідти механічний голос вимовляє: повітряна тривога в такому-то місті, повітряна тривога в такому-то місті. Людині не треба дивитися в додаток. Це робиться автоматично, без участі людини, щоб заощадити цей крихітний підлітний час, щоб у людей було більше часу сховатися.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном