USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В низці областей України податківці та митники попались на хабарях

Чотирьох посадовців митних органів затримано, а чиновниці з податкової вже повідомлено про підозру
СБУ
СБУ викрила корупційні схеми в податковій і на трьох обласних митницях України
Джерело: СБУ

В Одеській області чиновниця Державної податкової служби вимагала 5 тис. доларів у місцевого підприємця, її викрили. Також на корупційних схемах погоріли одеські, львівські та житомирські митники, які брали гроші з імпортерів та підприємців. Про це інформують на офіційному сайті Служби безпеки.

Правоохоронці встановили, що керівниця одного з підрозділів Південного управління Державної податкової служби вимагала хабар у 5 тис. доларів США в місцевого підприємця. Натомість обіцяла відновити його господарську діяльність, навіть попри ризики у звітній документації.

"За матеріалами СБУ їй повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом)", – повідомили в Службі безпеки.

СБУ викрила корупційні схеми в податковій і на трьох обласних митницях України
Джерело: СБУ

Зазначається, що співробітники СБУ також затримали митників, які за хабарі "допомагали" бізнесменам ввозити свої товари "за прискореною процедурою" та "обходити" обов’язкові імпортні платежі.

В Одесі правоохоронці затримали заступника начальника управління місцевого підрозділу Держмитслужби, який "занижував" для імпортерів митну вартість зарубіжної продукції широкого вжитку.

"Щомісяця посадовець проводив через схему майже 100 товарних контейнерів, кожен з яких "оцінював" у 500 американських доларів", – розповіли в Службі безпеки.

У Львові затримано головного держінспектора митного поста "Краківець", який вимагав гроші за нестворення бюрократичних перешкод під час митного оформлення міжнародних відправлень. У разі відмови він погрожував додатковими перевірками та затягуванням термінів проходження митного контролю.

В Житомирі перед судом постануть керівниця місцевої митниці та її підлеглий – начальник відділу контролю митної вартості. Посадовці створили власне організоване злочинне угруповання і регулярно одержували хабарі від підприємців за "безперешкодне" ввезення іноземних товарів в Україну, уточнили в СБУ.

Зазначається, що наразі за всіма викритими фактами тривають розслідування для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Інші справи щодо корупції серед посадовців

Раніше ми повідомляли, що працівники Державного бюро розслідувань викрили в.о. керівника податкової служби Києва Оксану Датій на багатомільйонних оборудках.

Слідством встановлено, що вона за гроші приймала рішення щодо невідповідності критеріям ризиковості платників податків для низки підприємств. Крім того, вона також реалізовувала схеми щодо штучного завищення валових витрат деякими підприємствами, ведення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП та подання недостовірних відомостей про доходи.

Також наприкінці серпня президент України Володимир Зеленський запропонував прирівняти корупцію до держзради на час війни.

"Якщо ти хочеш побороти скажімо так "місцеву бруківку", то я не можу боротися з бруківкою у кожному місці. Є фундаментальні рішення, на них я звертаю увагу. Наприклад, я поставив задачу законодавчо щодо прирівняння корупції до державної зради на воєнний час. Я розумію, що така зброя не може діяти постійно в суспільстві, але, думаю, на воєнний час це допоможе. Чи підтримає це законодавець, я не знаю, але я точно запропоную, тому що ми розвиваємо демократичне суспільство. Дуже важливо не прикручувати гайки і не дивитись кожного разу на той чи інший гострий кричущий випадок. Ми повинні запроваджувати системні речі", – резюмував глава держави.

На думку Зеленського, це буде дуже серйозний інструмент для того, щоб посадовці навіть не думали про незаконне збагачення.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар